Επιχειρηματικά Πάρκα: 1500 μέρες και βάλε!

Επιχειρηματικά Πάρκα: 1500 μέρες και βάλε!

Του Νικόλαου Ροδόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Προέδρου & ΔΣ της OnLine Data

Σε μια εποχή που τα πράγματα έχουν σχηματοποιηθεί, απαιτείται σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Οι πολυδαίδαλα εξαγόμενες και επικαλυπτόμενες πολλές φορές αποφάσεις, δημιουργούν την αίσθηση μιας περίεργης προχειρότητας. Αυτό, δεν αφορά μόνο την πολιτική ηγεσία ή τη δημόσια διοίκηση αλλά και την επιχειρηματικότητα – όχι βέβαια στο σύνολό της – που έχει συνηθίσει στη μη θεσμική αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων. Όλα αυτά, συσσωρευμένα σε ένα πλαίσιο, που παρότι προσπαθεί ή δείχνει να θέλει, δεν μπορεί να σταθεί κυματοθραύστης στα υπόγεια ρεύματα μιας ιδιόμορφης αντίστασης στο νέο, στο σύγχρονο και στο πολιτισμένο.

Στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης στη χώρα μας – σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Logistics και την Eurobank προσφάτως – το τοπίο παρότι σχηματοποιημένο, παραμένει ασαφές. Οι υποδομές – είναι αλήθεια – προχωράνε. Οι οδικοί άξονες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και η σημαντικότατη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ειδομένης, θα παραδοθεί – βάσει εξαγγελιών – μέσα στο 2018. Για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του Μαΐου 2018 και θα απομένει η κύρωση από τη βουλή. Το δε στρατόπεδο του Γκόνου – το έτερο Εμπορευματικό Κέντρο της Βορείου Ελλάδος – θα αποκτήσει – λένε- προσωρινό ανάδοχο μέχρι το τέλος του 2018.

Εάν όλα τα παραπάνω κυλίσουν ομαλά στα χρονοδιαγράμματα, τότε, με την εμπειρία της χρονοτριβής του Θριασίου, σε 4-5 χρόνια θα έχουμε εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Το δε Θριάσιο έχοντας την εμπειρία του γραφειοκρατικού τέρατος ήδη μετράει περισσότερο από ένα χρόνο καθυστέρησης στην υπογραφή της σύμβασης. Κατ’ επέκταση, το όραμα των εμπορευματικών κέντρων, υποδοχέων των συνεχώς αυξανόμενων  εμπορευματικών ροών βρίσκεται μπροστά μας, χωρίς όμως να μπορούμε με ασφάλεια να θέσουμε το χρονικό ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά η ιδιωτική πρωτοβουλία τρέχει με ταχύτερα βήματα. Το πρώτο Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου Logistics των Οινοφύτων παίρνει σάρκα και οστά. Ιδρύθηκε ο φορέας και το έργο είναι σε εξέλιξη.

Η αύξηση της ζήτησης χώρων για την υποδοχή εταιρειών εφοδιαστικής αλυσίδας είναι δεδομένη. Η κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας για την εναρμόνιση του χωροταξικού / πολεοδομικού τοπίου μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων αποτελεί όραμα πολιτισμού σε μια σύγχρονη χώρα. Τα επιχειρηματικά πάρκα, ως οργανωμένοι υποδοχείς, θα προσφέρουν τα μέγιστα σε μια υγιή επιχειρηματικότητα, ενθυλακώνοντας στον ίδιο χώρο και χρόνο, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, το χονδρεμπόριο και τις υπηρεσίες ως μια κοινή επιχειρηματική κοινότητα, αλληλοεπιδρούσα στις προκλήσεις και αναδυόμενες ευκαιρίες του παρόντος και του μέλλοντος.

Αυτά βέβαια χωρίς τις παρεκκλίσεις στις αδειοδοτήσεις, οι οποίες από 105 μέρες – βάσει νόμου – ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τις 1.500!

Η πρόσφατη θεσμοθέτηση  του πολυνομοσχεδίου, δείχνει το δρόμο. Οι διατάξεις που ψηφίστηκαν για τους όρους δόμησης, τις απαλλαγές και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων σε δημόσια ακίνητα (ΓΑΙΑΟΣΕ) αποτελούν εξαιρετική προσπάθεια – όπως αναφέρει ο κ. Μανώλης Μπαλτάς ειδικός επιστήμονας – η οποία πρέπει να λειτουργήσει οριζόντια. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει προσέλκυση επενδυτικών σχημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δοθεί και λύση στις λεγόμενες άτυπες συγκεντρώσεις, δηλαδή στη δόμηση σε αχαρακτήριστες ζώνες. Η επικινδυνότητα που δημιουργείται σε Ασπρόπυργο, Οινόφυτα, Καλοχώρι και φυσικά τον Βοτανικό, είναι μεγάλη και μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στη βιωσιμότητα του τομέα και στις ήδη υπάρχουσες σταθερές, χρήσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

ειδήσεις επικαιρότητας