Λέσβος: Η επόμενη μέρα

Λέσβος: Η επόμενη μέρα

Του Γιώργου Πάλλη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Η Λέσβος μπαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή με νέες δυνατότητες. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο (ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών που επιτέλους εφαρμόζεται πιλοτικά στο νησί), ο διπλασιασμός των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου και η βελτίωση των βασικών υποδομών του νησιού, είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες αυτές.

Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι μια εποχή που η τοπική κοινωνία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτές τις νέες δυνατότητες.

Μια σειρά απο θεσμικές παρεμβάσεις, με κυρίαρχη αυτή του Κλεισθένη, που ειδικά για τη Λέσβο σημαίνει αναζωογόνηση των μεγάλων κοινοτήτων της, αλλά και η διαίρεση του ενιαίου δήμου, δημιουργούν το αναγκαίο υπόστρωμα για την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Όμως τα τελευταία χρόνια, εκτός από την μνημονιακή λαίλαπα, η Λέσβος δέχτηκε πολλαπλές πιέσεις από μια σειρά εξωτερικά γεγονότα, με κυριότερα το μακράς διάρκειας  φαινόμενο των προσφυγικών-μεταναστευτικών εισροών και τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε τη Βρίσα πριν από ένα χρόνο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τις πολλαπλές επιπτώσεις που είχαν και έχουν στη ζωή των κατοίκων του νησιού αυτά τα γεγονότα, για να απελευθερώσουν δυνατότητες του τοπικού πληθυσμού που μέχρι τώρα πιέζονται κάτω από το βάρος της δυσπιστίας.

  • Σε αυτό τα πλαίσιο, η γρήγορη ανοικοδόμηση της περιοχής της Βρίσας, που όχι μόνο θα ανακούφιζε τους κατοίκους αλλά θα έδινε και ώθηση στον τοπικό κατασκευαστικό κλάδο, απαιτεί καλύτερο συντονισμό απο τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου, ώστε η απαιτούμενη ροή των διαδικασιών υποστήριξης των κατοίκων της Βρίσας να μη δυσχεραίνεται από τη γραφειοκρατία ή τις (οπωσδήποτε επείγουσες) ανάγκες που προκύπτουν εν τω μεταξύ σε άλλες περιοχές της χώρας.
  • Από την άλλη, η κούραση της τοπικής κοινωνίας και ιδίως των κοινοτήτων που συνορεύουν με το ΚΥΤ της Μόριας από τις συνεχείς πιέσεις του “προσφυγικού” είναι πλέον εμφανής. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η διαχείριση του ζητήματος είχε και σημαντικές θετικές οικονομικές συνέπειες που αντιστάθμισαν σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές απώλειες που υπέστη ο τουριστικός κλάδος, ιδίως τα δύο πρώτα χρόνια. Σήμερα, με τη σοβαρή οικονομική κρίση στην Τουρκία να επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στον τοπικό τουρισμό, είναι απολύτως επείγουσα η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των ροών. Κεντρικός άξονας πρέπει να είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού για γενναία αποσυμφόρηση του νησιού, και ειδικότερα του ΚΥΤ της Μόριας, στα όρια της δυναμικοτητάς του, δηλαδή στους περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Μια τέτοια κίνηση θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτό, αλλά ταυτόχρονα θα αποσυμπιέσει σε μεγάλο βαθμό και την τοπική μας κοινωνία.

Η Λέσβος μπαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή με νέες, αυξημένες δυνατότητες τις οποίες η τοπική κοινωνία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα πρέπει να συνεχίσει τα έμπρακτα μηνύματα στήριξης των κατοίκων του νησιού και ενίσχυσης του ηθικού τους, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν, ενεργά, τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

ειδήσεις επικαιρότητας