Έξοδος της χώρας απο τα Μνημόνια

Έξοδος της χώρας απο τα Μνημόνια

Της Χαρά Καφαντάρη, Πρόεδρος διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Αθήνας

Με την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια κλείνει  μια γκρίζα σελίδα της νεώτερης ιστορίας μας και ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Πατρίδα μας. Δεν γυρίζουμε πίσω, στο μοντέλο ανάπτυξης που μας έβαλε στα μνημόνια, προχωρούμε μπροστά με το βλέμμα στο Μέλλον.

Μιλώντας για μοντέλο Δίκαιης Ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς, εννοούμε Ανάπτυξη που θα στρέφεται γύρω από τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του προστατεύοντας, παράλληλα, το Περιβάλλον. Αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,  όπως επιτάσσουν οι νέες συνθήκες και καθορίζονται από την παγκόσμια κοινότητα, υπό την σκέπη και τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις διεθνείς συνθήκες.

Σημειώνουμε ότι, η Κλιματική Αλλαγή έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε όλες τις πολιτικές και τους τομείς οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι σημαντική παράμετρος της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας, που σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί κύριο ζητούμενο, μετά την καταστροφική πολιτική των μνημονίων, που επέφεραν  ισχυρό πλήγμα  και στην παραγωγική της βάση. Από τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική οικονομία με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, με μέτρα εξοικονόμησης υδατικών πόρων, το σχεδιασμό -πολεοδόμηση των πόλεων, τις υποδομές, το ενεργειακό μείγμα, με περιορισμό ορυκτών καυσίμων υπέρ των ΑΠΕ, τις μεταφορές, τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό κ.α.

Η χώρα μας πλέον  για πρώτη φορά έχει αποκτήσει Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με την αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία κατατέθηκε και στους θεσμούς και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης, που αποσκοπεί στην αναστροφή της αποβιομηχάνισης και με βάση τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει,  στην αποκατάσταση της αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με παράλληλη μείωση της ανεργίας. Το ολιστικό, αυτό, σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει  επενδύσεις σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην Καινοτομία. Άλλωστε και ο  νέος Αναπτυξιακός Νόμος και τα προγράμματα ΕΣΠΑ χαρακτηρίζονται από την ίδια φιλοσοφία.

Στη νέα μεταμνημονιακή εποχή που διανύουμε και με την οικονομία μας ανακάμπτουσα πλέον, απαιτείται ένα νέο επενδυτικό  “σοκ”, με ταυτόχρονη ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Σε αυτό συντελεί και η σημαντική γεωπολιτική  θέση  της Ελλάδας, καθώς και η διαρκής  γεωστρατηγική αναβάθμισή της, στην  ευρύτερη  ασταθή και ταραχώδη περιοχή  της Αν Μεσογείου. Παράλληλα η σταδιακή μετατροπή της  χώρας σε ενεργειακό, εμπορικό, διαμετακομιστικό κόμβο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί.

Είναι στο χέρι μας πλέον στις νέες  μεταμνημονιακές συνθήκες, με όραμα το  ολιστικό στρατηγικό σχέδιο που διαθέτουμε,  να προχωρήσουμε στο δύσκολο και μακρύ δρόμο της Ανάπτυξης.

ειδήσεις επικαιρότητας