Αλ. Τσίπρας: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Αλ. Τσίπρας: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο, όπου και παραβρίσκεται με αφορμή τα εγκαίνια δύο μονάδων αφαλάτωσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός «Σήμερα, σχεδόν 8 χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής. Πλέον αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο μας, για την καθαρή έξοδο». Μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως βγαίνουμε από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας «που κόστισε πολύ στην οικονομία και την κοινωνία».

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα ούτε απειλεί, ούτε φοβάται κανέναν, αλλά και πως υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα. Τόνισε δε, πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη αλλά και ισχυρά ερείσματα και συμμαχίες στη διεθνή κοινότητα.
Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές, προκλητικής στάσης και επιθετικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας», ενώ σημείωσε πως η ταραγμένη περίοδος που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνάδουν με τις αρχές της καλής γειτονίας, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Επιπλέον, τόνισε πως η χώρα μας «μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα από άκρη σε άκρη ετούτης της χώρας τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπίθα γης».

ειδήσεις επικαιρότητας