Μια πετυχημένη «συνταγή» για τη διαχείριση των κουνουπιών

Μια πετυχημένη «συνταγή» για τη διαχείριση των κουνουπιών

Του Δρ Αντώνιου Μιχαηλάκη, Ερευνητή Τμήματος Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Τα τελευταία χρόνια το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο υλοποιεί αρκετά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα που αφορούν στη διαχείριση των κουνουπιών. Στο πλαίσιο του έργου LIFE CONOPS, οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων κατέγραψαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές για πολλές περιοχές στην Περιφέρεια Αττικής.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες (βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες).

Το αστικό περιβάλλον είναι σύνθετο και περιλαμβάνει το ιδιωτικό (οικιακό και εργασιακό περιβάλλον) αλλά και τους δημόσιους χώρους. Κατά συνέπεια κάθε σχεδιασμός καταπολέμησης θα πρέπει να δρα ταυτόχρονα και στα δύο αυτά πεδία. Επισημαίνουμε ότι η παρουσία των κουνουπιών σχετίζεται πάντα με την παρουσία στάσιμου νερού αφού, εκτός από το τελευταίο στάδιο του βιολογικού τους κύκλου (ακμαίο-το γνωστό ενοχλητικό κουνούπι που μας τσιμπά) όλα τα άλλα στάδια διαβιούν σε σημεία με στάσιμο νερό.

Ως εκ τούτου, για τη μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών, προτείνονται τα εξής:

  • Για τους Δήμους και λοιπούς αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στους δημόσιους χώρους στο αστικό περιβάλλον να συνεχίσουν τις ενέργειές αντιμετώπισης και να πραγματοποιούν πάντα έλεγχο αποτελεσματικότητας μετά από οποιαδήποτε ενέργεια/μεταχείριση. Ειδικότερα για τα ανοιχτά φρεάτια και τα σημεία απορροής όμβριων υδάτων θα πρέπει να γίνονται οι ενδεδειγμένες εφαρμογές με προνυμφοκτόνο και να καθαρίζονται συχνά ώστε να μην παρεμποδίζεται η ροή του νερού προς το δίκτυο αποχέτευσης.
  • Για τους πολίτες τα μέτρα ατομικής προστασίας (εντομοαπωθητικά, σίτες κτλ) σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετά. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι ο περιορισμός ή εξάλειψη των εστιών με στάσιμο νερό γύρω από τις κατοικίες (πχ πιατάκια από τις γλάστρες σιντριβάνια, εξωτερικά ανθοδοχεία, λούκια και υδρορροές που έχουν φράξει από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων, καθώς και μεταχειρισμένα λάστιχα, κουβάδες, βαρέλια, τενεκεδάκια κτλ).

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα φαινόμενα του Δυτικού Νείλου οφείλονται σε κουνούπια του είδους Culex (κοινό κουνούπι). Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής των ασθενειών Chikungunya, Zika και Δάγκειου πυρετού (οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας), ενώ δεν εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου.

ειδήσεις επικαιρότητας