Η ελληνική πολυνησία και το ΑΕΠ

Του Γιώργου Βερνίκου*

Παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα παραμένει το ωραιότερο σημείο στον κόσμο για τουρισμό και ιδιαίτερα για θαλάσσιο τουρισμό. Η ελληνική πολυνησία, το ελληνικό αρχιπέλαγος και το μοναδικό μας φως είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και όπως κάθε χρόνο, περιμένουμε και φέτος να υποδεχθούμε τους πελάτες μας και τους φίλους της θάλασσας, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και προσεγμένες υπηρεσίες.

Αυξημένη ήταν η συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στην εθνική μας οικονομία το 2017. Η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες. Αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται και για το 2018 και τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι μέχρι σήμερα ενθαρρυντικά.  Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης με τίτλο «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2017» του ΙΝΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρυσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017). Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι τον Απρίλιο 2018 δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα 100.000 απασχόλησης, εκ των οποίων οι 80.000 αφορούν τον τουρισμό.

Σημαντικό τμήμα του ελληνικού τουρισμού είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, που όλοι συμφωνούμε και επαναλαμβάνουμε ότι αποτελεί το κυριότερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, με μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.  Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, ο ναυτικός τουρισμός αποτελείται από τον τομέα του γιώτινγκ, της κρουαζιέρας, της ακτοπλοΐας και των θαλάσσιων σπορ, έχοντας άμεση οικονομική επίδραση 2,280 εκατ. Ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ, με άμεση απασχόληση 22.500 θέσεων εργασίας.  Ο συνολικός αντίκτυπος της ελληνικής οικονομίας, με τον πολλαπλασιαστή και τα έμμεσα αποτελέσματα, εκτιμάται μεταξύ 5 και 6 δις. Ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 2,9% – 3,5% του ΑΕΠ.

Θέλω ιδιαίτερα ν’ αναφερθώ στο ελληνικό επαγγελματικό γιώτινγκ, που βρίσκεται στην αρχή μιας νέας περιόδου και είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου που αγαπάει τη θάλασσα.  Με καθυστέρηση πολλών ετών το ελληνικό γιώτινγκ εισέρχεται στην καλύτερή του περίοδο.  Η τεχνολογία παίζει το δικό της ρόλο, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη ναύλωση μικρών και μεγάλων σκαφών και δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέα προϊόντα, όπως είναι οι βραχυχρόνιες ναυλώσεις.  Νέες βάσεις ναυλώσεων σκαφών δημιουργούνται όλο και περισσότερο σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η δυναμική της αγοράς δημιουργεί και αυξημένες υποχρεώσεις.  Πρέπει να έχεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στο να στηρίζεις την ανάπτυξη, να έχεις μείωση της γραφειοκρατίας και να μην ενθαρρύνεις τις παράνομες ναυλώσεις.  Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ώστε ν’ αντιληφθούν όλοι ότι, αν θέλουν να δραστηριοποιούντα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα πρέπει να είναι νόμιμοι.  Είναι σημαντικό επίσης όλοι όσοι ασχολούμαστε με το γιώτινγκ να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε.  Αυτό αφορά τόσο τα Ναυτικά Σαλόνια, όσο και γενικά την εικόνα που δίνουμε στις επαφές μας με τη Δημόσια Διοίκηση, τις Υπηρεσίες, αλλά και με την επικοινωνία μας με όλους τους λάτρεις της θάλασσας.  Το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε χρειάζεται συνεχή βελτίωση, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες.  Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα, τα οποία συνεχώς επισημαίνουμε και ζητάμε την επίλυσή τους.

*Ο Γιώργος Βερνίκος είναι Πρόεδρος της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΚΕ), Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ(ΣΕΤΕ) και εκπροσωπεί το γιώτινγκ στο Δ.Σ. του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.  Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΠΕΣΤ).

ειδήσεις επικαιρότητας