Η δύσκολη εξίσωση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η δύσκολη εξίσωση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Του Γιάννη Σαλαβόπουλου, ΜΒΑ
CEO, CAPITALS Circle Group (CapitalsCircleGroup.com, Βερολίνο), εταιρείας Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Καθηγητή, SRH Berlin Int. Management University

H συζήτηση, πόσο μάλλον η απόφαση και η επιλογή της τεχνοκρατικής λύσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα είναι σίγουρα μια δύσκολη εξίσωση και μια μονομαχία ελεφάντων (κυρίως Γερμανίας – ΔΝΤ αλλά και Γερμανίας – Γαλλίας εν μέρει) με διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις στο θέμα, ενώ επιπλέον φαίνεται, ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει τουλάχιστον να σπρώξει τη σχετική συζήτηση και λύση προς το τέλος ή και μετά το τέλος του προγράμματος, θα αντιταχθεί σε κούρεμα, δεν συναινεί στην γαλλική πρόταση για σύνδεση απομείωσης και ρήτρας ανάπτυξης και θα διαπραγματευθεί σκληρά, και όσο γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μια ήπια τεχνοκρατική λύση απομείωσης (π.χ. μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση ωριμάνσεων, σταδιακή επιστροφή κερδών από τα επιτόκια, συνδυασμός αυτών κλπ.), συνδυάζοντας τη όμως με πολλούς σκληρούς όρους (π.χ. εποπτείας, μεταρρυθμίσεων, σχεδίου ανάπτυξης κλπ.). Ωστόσο επειδή είναι ανοιχτή και η συζήτηση για πιθανή εξέλιξη του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά το ΔΝΤ θα κρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την έξοδο στις αγορές, η μάχη των ελεφάντων γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη.

Το θέμα του χρέους είναι δύσκολο θέμα στην γερμανική εσωτερική πολιτική σκηνή. Αφαιρεί μονάδες δημοτικότητας από την κυβέρνηση, η τελική λύση δεν πρέπει να χρειάζεται να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, η Γερμανία από τη μια θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη δεν επιθυμεί ουσιαστική απομείωση που θέτει το ΔΝΤ ως όρο, το ελληνικό πρόγραμμα λήγει χρονικά μέσα στην προεκλογική περίοδο των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία (14.10.2018), όπου ο μικρός κυβερνητικός εταίρος CSU, με τις πιο σκληρές θέσεις για το ελληνικό χρέος, δεν θέλει να πάει στις εκλογές με τη συζήτηση για το χρέος ανοιχτή και σίγουρα δεν επιθυμεί να δει τα ποσοστά του να μειώνονται περαιτέρω με τον πολιτικό διεμβολισμό εκ δεξιών από το ακροδεξιό AFD.

Αν και ακόμα η τελική γερμανική θέση επί του θέματος δεν έχει εκφραστεί επίσημα από το νέο σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, γίνεται σταδιακά σαφές, ότι θα συνεχίσει στην σκληρή γραμμή του προκατόχου του. Στελέχη ΔΣ της Bundesbank εκφράζονται μάλιστα δημόσια ακόμα και κατά της όποιας απομείωσης του χρέους. Συνεπώς η συζήτηση θα επικεντρωθεί μάλλον για το ποια θα είναι η πλέον αποδεκτή από όλους light τεχνοκρατική λύση. Πιθανό θα βρεθεί μια εύσχημη πολιτικά και τεχνοκρατικά φόρμουλά για Γερμανία και ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα πρέπει όμως να χαράξει μια στρατηγική lobbying σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, ώστε να μπορέσει να πιέσει για την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος.

ειδήσεις επικαιρότητας