Δυτική Αττική και δράσεις κατά του ιού του Δυτικού Νείλου

Δυτική Αττικη και δράσεις κατά του ιού του Δυτικού Νείλου

Του Γιάννη Βασιλείου- Αντιπεριφερειάρχου Δυτικής Αττικής

Μια σειρά από παράγοντες όπως κλιματολογικές συνθήκες κλπ, συντέλεσαν στην αύξηση του αριθμού των κουνουπιών, ενώ το πρόβλημα των κρουσμάτων εμφανίστηκε φέτος ιδιαίτερα έντονο στη Δυτική Αττική.

Οι ασθενείς είναι κάτοικοι των αστικών περιοχών, ωστόσο οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.

Ευθύνη της Περιφέρειας είναι οι ψεκασμοί εντός των ρεμάτων, των Δήμων εντός των οικιστικών ιστών, ενώ για την αντιμετώπιση του πραγματοποιούμε τόσο τρέχουσες όσο και συμπληρωματικές δράσεις:

  1. Σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ οργανώσαμε τρεις ενημερωτικές συσκέψεις, ενώ έγινε άμεση ενημέρωση του πληθυσμού με ενημερωτικά φυλλάδια για ατομικά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών.
  2. Για συντονισμό της όλης προσπάθειας, πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των Δήμων.
  3. Πραγματοποιήσαμε εντατικές εφαρμογές προνυμφοκτονίας σε περιοχές ‘στόχους’ εντός των οικιστικών ιστών πχ Νεκροταφεία, περιοχή Βλυχό όπου διαμένουν Ρομά, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ.
  4. Επεκτείναμε το δίκτυο παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών πέραν του προγράμματος, ενώ συνεργαστήκαμε με εξειδικευμένα εργαστήρια, ώστε να διερευνηθεί η κυκλοφορία του ιού και η γεωγραφική εξάπλωση του.
  5. Πραγματοποιήσαμε εντατικοποίηση των ψεκασμών στις περιοχές ευθύνης μας που είναι τα δεκάδες ρέματα.
  6. Πραγματοποιήθηκαν εφαρμογές υπολειμματικών ψεκασμών, στο περαστικό και στο αστικό κομμάτι για την άμεση καταστολή του πληθυσμού των κουνουπιών.
  7. Επειδή υπήρξαν κρούσματα και μεγάλος αριθμός ακμαίων κουνουπιών, κρίθηκε αναγκαίο και πραγματοποιήθηκε ακμαιοκτονία με ULV από εδάφους, μετά από σχετική άδεια του Υπουργείου Υγείας, στην περιοχή της Ν. Περάμου.
  8. Έγινε ενημέρωση των μεγάλων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής για λήψη μέτρων όπου κριθούν αναγκαία.
  9. Δόθηκαν πληροφορίες για τα επιτρεπόμενα σκευάσματα καταπολέμησης κουνουπιών και κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους από το προσωπικό, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε συνεργασία με Δήμους, ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλους αρμόδιους φορείς ώστε να αντιμετωπιστεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής είχε προβλέψει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών κατά στο 50%, για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων.

ειδήσεις επικαιρότητας