Πώς να μην διαχειριστείτε μια κρίση…

Πώς να μην διαχειριστείτε μια κρίση…
φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Μαριάννας Πυργιώτη, δημοσιογράφου

Σ αυτή τη χώρα όλα είναι «πρωτοφανή»:

Οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι άνεμοι, οι καταιγίδες,  οι πλημμύρες…. Ποτέ δεν έχουν συμβεί, πριν την εκάστοτε κυβέρνηση,  την όποια κυβέρνηση εγκαλείται για σοβαρές ευθύνες ελλιπούς πρόληψης, λανθασμένων ενεργειών κατά την κρίση και  σπασμωδικών μετενεργειών αποκατάστασης στη συνέχεια.

 Κάπως έτσι τα «πρωτοφανή», στην Ελλάδα είναι …επαναλαμβανόμενα!

Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που αισθάνεται ασφαλής, σίγουρος  ότι το κράτος μπορεί,  είναι ικανό, να τον προστατεύσει όσο γίνεται  σε συνθήκες κρίσης;

Ότι ο μηχανισμός από την κορυφή έως τη βάσης της πυραμίδας, θα λειτουργήσει αποτελεσματικά;

Ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις στο σωστό timing και θα εκτελεστούν σωστά; Ότι στις θέσεις ευθύνης βρίσκονται οι κατάλληλοι, ικανοί επαγγελματίες, εκπαιδευμένοι και έμπειροι, έτοιμοι να διαχειριστούν το πρόβλημα ώστε να μην εξελιχθεί σε καταστροφή ή  τραγωδία;

Αν υπάρχει θα χαρώ να τον γνωρίσω, διότι λατρεύω τους φύσει αισιόδοξους ανθρώπους,  μου δίνουν θετική ενέργεια….

Τι συνέβη στην Αν. Αττική;

Μια «πρωτοφανής» κρίση! Ντάλα καλοκαίρι σε ένα βουνό που ποτέ μα ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε πυρκαγιά, την… κατακαμμένη Πεντέλη, εκδηλώθηκε άλλη μια φωτιά. Εμπρησμός; Καλώδιο της ΔΕΗ; Ανθρώπινο λάθος; Διαλέξτε… Εκείνη την χρονική στιγμή, Δυτικά,  στα Γεράνεια όρη είχε ξεσπάσει ήδη μια άλλη δασική πυρκαγιά, επίσης διαλέξτε εσείς αίτιο. Και έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι . Βρείτε το «πρωτοφανές» παρακαλώ…

Τώρα η λογική και σοβαρή σειρά των pre-crisis ενεργειών τα καλοκαίρια στην Ελλάδα θεωρητικά πρέπει να έχει σχεδιαστεί  από κάτω προς τα πάνω:  Δήμοι και Περιφέρεια διότι αυτοί υποτίθεται ότι ξέρουν κάθε επικίνδυνη σπιθαμή των ορίων τους, Πυροσβεστική σε επίπεδο επιχειρησιακό διότι αυτοί θα μπουν μέσα στις φλόγες, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διότι κάποιοι πρέπει να έχουν την πλήρη εικόνα του χάρτη της χώρας όπως και τον γενικό συντονισμό και μετά φτάνουμε στους συναρμόδιους  Υπουργούς μέχρι να καταλήξουμε στο Μαξίμου.

Αν, και το τονίζω αν, υπήρξε αυτός ο σχεδιασμός, τότε στην Αν Αττική ο Ν Βουτζάς ,το Μάτι,ο  Αγ. Ανδρέας  θα ήταν νο 2 ή 3 «κόκκινο».  Και αν ήταν, τότε  θα είχαν γίνει τον χειμώνα ή την άνοιξη ασκήσεις επιχειρησιακού simulation φτάνοντας ως την ακραία  διαδικασία επείγουσας εκκένωσης και λόγω των παιδικών κατασκηνώσεων των θερέτρων του στρατού κλπ.

Βάζοντας όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια καταστροφικής πυρκαγιάς στο τραπέζι, από τα «πρωτοφανή» ως τα προφανή… Όχι παριστάνοντας τους έτοιμους «σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση …» αλλά όντας έτοιμοι.

ειδήσεις επικαιρότητας