Μειωμένες πωλήσεις και ανησυχία στην Apple: Την «κάτω βόλτα» πήρε η μετοχή

Η Apple αναβάθμισε το FaceTime για να μην «κρυφακούν» οι τρίτοι τα iPhones
photo: pixabay

Με μία κίνηση που όμοια της δεν έχουμε δει από την εταιρεία τα τελευταία 20 χρόνια, η Apple ανακοίνωσε την υποβάθμιση των στόχων πωλήσεών της για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2019. Αξιοπρόσεκτο είναι πως ήδη η τιμή της μετοχής παρουσίασε πτώση 9%, με τις απώλειες της το τελευταίο τρίμηνο να υπολογίζονται περίπου στο 38%.

Απροθυμία και για τα νέα iPhone

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο CEO της Apple, Tim Cook, απευθυνόμενος προς τους επενδυτές, αναφέρει ότι τα έσοδα της εταιρείας θα κυμανθούν στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι αρχικών προβλέψεων 89 έως 93 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τον Cook, ένας από τους λόγους για τις μειωμένες επιδόσεις είναι η χαμηλή ζήτηση στα νέα iPhone, που διαμορφώθηκε στην αγορά της Κίνας και κατά γενική ομολογία οφείλεται στην αυξημένη τιμή των νέων μοντέλων, αλλά και στην απροθυμία κατόχων παλαιότερων μοντέλων να προχωρήσουν σε αναβάθμιση. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι ισχύει και σε άλλες χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις κάθε νέου iPhone, με τις πωλήσεις των iPhone Xs, Xs Max και κυρίως του iPhone XR την εορταστική περίοδο να απέχουν σημαντικά από τον αρχικό στόχο της Apple. Αναλυτές πιστεύουν ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ Η.Π.Α και Κίνας είναι ένας ακόμη λόγος, καθώς και ο αυξημένος ανταγωνισμός από εγχώριους κατασκευαστές. Ο CEO της Apple αναφέρει ακόμα ότι η καθυστερημένη κυκλοφορία των νέων μοντέλων σε σχέση με αυτή του iPhone X έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μειωμένες πωλήσεις, καθώς επίσης και η περιορισμένη διαθεσιμότητα σημαντικών νέων προϊόντων, όπως της τέταρτης γενιάς του Apple Watch, το νέο iPad Pro, των AirPods και του νέου MacBook Air.
Εντύπωση προκαλεί πάντως, ότι στους λόγους που επικαλείται ο Cook για τις χαμηλότερες από το αναμενόμενο πωλήσεις των iPhone, συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταρίας σε παλαιότερα μοντέλα με πολύ καλύτερη τιμή, ένα πρόγραμμα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η Apple προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από χρήστη που ανακάλυψε ότι η εταιρεία μείωνε συνειδητά τις επιδόσεις των iPhone που διέθεταν παλαιότερες μπαταρίες.

Πηγή πληροφοριών: Insomnia.gr

ειδήσεις επικαιρότητας