Ζ. Ζάεφ: Το WikiLeaks ένας ακόμη λόγος για το «ναι» στο δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα Σκόπια: Αντίστροφη μέτρηση
photo αρχείου: eurokinissi

«Η διαρροή του αμερικανικού τηλεγραφήματος που καταδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, με αντάλλαγμα αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, είναι ένας ακόμα λόγος οι Σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Τα Σκόπια δέχθηκαν «erga omnes»

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις που πέρασαν από χώρα επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, στην οποία αναφέρεται το επίμαχο τηλεγράφημα που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks. Από το τηλεγράφημα του MIA φαίνεται πως ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η λύση στο ονοματολογικό βρέθηκε, αφότου τα Σκόπια δέχτηκαν χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes), κάτι που προκαλούσε την ένσταση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, καθώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν το 2008 ότι τα Σκόπια σχεδίαζαν να διατηρήσουν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην εσωτερική χρήση, ακόμα κι αν υπήρχε συμφωνία για μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».

«Ιστορική ευκαιρία» η επικύρωση της συμφωνίας

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της δημοσιοποίησης του τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έστειλε ένα νέο μήνυμα περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». «Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο.
Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε πως η επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό, μέσω του δημοψηφίσματος, συνιστά ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ, ενώ, εκτίμησε ότι οι πολίτες θα καταλάβουν και θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία του να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους, αλλά και να διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

ειδήσεις επικαιρότητας