Η «δικαίωση» της ΠΓΔΜ: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των ΗΠΑ για τα Σκόπια

Η
photo: eurokinissi

Η πλευρά των Σκοπίων όχι μόνο δεν υποχώρησε στη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008 στα θέματα εθνότητας και γλώσσας, σύμφωνα με μια σειρά από τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποκάλυψε στις 11 Ιουνίου 2018 ο «Φιλελεύθερος».

Οι επιδιώξεις των Σκοπιανών

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, πριν από 10 χρόνια, ζητούσε τα ίδια που πήρε τελικά σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ από Τσίπρα – Κοτζιά, οι οποίοι πανηγύριζαν για τη «μεγάλη διπλωματική νίκη της Ελλάδας».
Το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας τον Ιούλιο του 2008, με πρέσβειρα την Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, αποκαλύπτει πως τα Σκόπια είχαν πληροφορήσει από τότε για τις βασικές τους θέσεις, οι οποίες ήταν:
• Να ονομαστούν τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία»
• Να αναγνωριστεί μακεδονική εθνικότητα και μακεδονική γλώσσα.

Το αποκαλυπτικό τηλεγράφημα

Advertisement

Στις 29 Ιουλίου 2008 τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρεσβευτή στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, παρουσίαζε τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη Σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η ίδια, στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»:

«ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia)
ΕΥΡΟΣ ΧΡΗΣΗΣ: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα η οποία δεν θα επιθυμεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας (χωρίς να έχει συζητηθεί, αυτό θα ισχύει και σε πολυμερείς συμφωνίες όπου διμερώς θα υπάρχει αυτή η επιλογή). Η Μακεδονία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομά της σε ό,τι αναφέρεται στην ίδια, στα διαβατήρια, στο όνομα προϊόντων, στα μέσα ενημέρωσης κ.λπ.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνται μακεδονικές, αλλά ο χειρισμός του θέματος θα γίνει σιωπηλά, ίσως σε κάποιο επόμενο παράρτημα σε μια απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ, που δεν υπόκειται στην ελληνική έγκριση. Η εσχάτη γραμμή είναι η Μακεδονία να έχει εγγυήσεις ότι η γλώσσα τους και η εθνικότητά τους κ.λπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται μακεδονικές, και όχι της North Macedonia».

Στο ίδιο τηλεγράφημα, η κ. Μιλοβάνοβιτς μεταφέρει τη θέση του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφκσι, με τον οποίο είχε συναντηθεί την ίδια ημέρα:

«Ο Γκρούεφσκι θέλει το συνθετικό να είναι σε παρένθεση. Θέλει την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας να είναι ρητή παρά σιωπηρή. Στο εύρος χρήσης θα ήθελε να περιορισθεί η χρήση στους Διεθνείς Οργανισμούς όπου τώρα χρησιμοποιείται το FYROM. Στις διμερείς σχέσεις θα άθελε ο ΟΗΕ απλώς να εξουσιοδοτήσει αντί να ενθαρρύνει ή να συστήσει τη χρήση της νέας ονομασίας, ενώ θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση του νέου ονόματος και στις διεθνείς συμφωνίες…
…Ο Τσερβενκόφσκι είπε ότι η πρόταση θα πρέπει να είναι μια σελίδα και να καλύπτει το όνομα και το εύρος χρήσης (χρήση όπου χρησιμοποιείται σήμερα το FYROM) και να είναι της μορφής του take or leave it. Απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ θα έχει παράρτημα που θα εξειδικεύει τη γλώσσα ως μακεδονική και την εθνικότητα ως μακεδονική και ο Τσερβενκόφσκι έχει πεισθεί ότι οι Έλληνες θα το αποδεχθούν εάν δεν τους ζητηθεί ευθέως να το πράξουν ή να τους ζητηθεί να το συνυπογράψουν. Απλώς αφήστε το να είναι μέρος ενός παραρτήματος της απόφασης του Σ.Α.».

Με πληροφορίες από liberal.gr

ειδήσεις επικαιρότητας