«Ευρωπαϊκή λύση» για το πλοίο Lifeline

photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια «ευρωπαϊκή λύση» φαίνεται να διαφαίνεται για το πλοίο Lifeline, το οποίο έχει ναυλώσει μια γερμανική ΜΚΟ και είναι εγκλωβισμένο στη Μεσόγειο με 234 μετανάστες, καθώς «υπάρχει πιθανότητα να αποβιβαστούν στη Μάλτα», σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό.

Η Μάλτα είναι η… σωτηρία

«Τη στιγμή που σας μιλώ φαίνεται να διαφαίνεται μια ευρωπαϊκή λύση: αυτή θα ήταν η αποβίβαση (των μεταναστών) στη Μάλτα», εξήγησε ο Γκριβό στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, αφού οι ιταλικές αρχές δεν επέτρεψαν στο Lifeline να ελλιμενιστεί στη χώρα.
Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ συζήτησαν το θέμα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει επί τόπου μια ομάδα για να εξετάσει τις αιτήσεις (για την παροχή ασύλου) ξεχωριστά, για κάθε περίπτωση» κατέληξε ο Γκριβό.

Αμετακίνητος ο Σαλβίνι

Στο μεταξύ ένα δανέζικο φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε 108 μετανάστες, που διασώθηκαν την Παρασκευή στα ανοικτά της Λιβύης, έλαβε τελικά άδεια το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη να ελλιμενιστεί στη Σικελία.
Το Alexander Maersk έφτασε τη νύκτα στο Ποτσάλο, αφού πέρασε τρεις ημέρες αναμένοντας μπροστά από το λιμάνι αυτό στη νότια Σικελία. Την Παρασκευή το πρωί άλλαξε ρότα για να προσφέρει βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονταν στα ανοικτά της Λιβύης.
Ωστόσο, μετά την επιστροφή του από τη Λιβύη, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι το Lifeline και οι 234 που επιβαίνουν σε αυτό δεν θα λάβουν άδεια να ελλιμενιστούν στην Ιταλία.
Επιπρόσθετα, ο ίδος επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι «συγκριτικά 15 φορές πιο κακός από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν στην άρνησή του να δεχθεί τις ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη».
Σημειώνεται πως η κατάσταση στη Μεσόγειο παραμένει δύσκολη, ακόμα και μετά το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου διασώθηκαν σχεδόν 1.000 μετανάστες, στα ανοικτά της Λιβύης.

ειδήσεις επικαιρότητας