Από το «βγαίνουμε στις αγορές» στο «ό,τι βγει»

Από το «βγαίνουμε στις αγορές» στο «ό,τι βγει»
φωτό: eurokinissi.gr

Του Αργύρη Ντινόπουλου

Όταν ο πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατακεραύνωνε τις «αγορές» δεν φανταζόταν (ή μήπως φανταζόταν;) ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα έκανε τα πάντα για να πέσει στην αγκαλιά τους.

Ακόμη χειρότερα. Ότι αυτή η αγκαλιά δεν θα άνοιγε και μάλιστα τότε που όλοι ονειρεύονται μια αγκαλιά. Το καλοκαίρι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε, προ ημερών, την κατάσταση χωρίς ίχνος ρομαντισμού.

Για να βρούμε λεφτά, είπε, τρείς πηγές υπάρχουν:

  • Νέο μνημόνιο
  • Προληπτική γραμμή στήριξης
  • Δικό μας εθνικό ταμείο

Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επιλέγει (δήθεν ως… άμυνα έναντι των αγορών) το «δικό μας ισχυρό ταμείο».

Τα δικά σας, δικά μας

«Δικό μας ισχυρό ταμείο» σημαίνει για τους φορολογούμενους «αρπάζω τα λεφτά από το δικό σας ταμείο» μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δηλαδή μέσω της άγριας φορολογίας, ήδη έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 1.000.000 έλληνες θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Αλλά και η ορολογία Δραγασάκη (« δικό μας ταμείο») αποτελεί επιτομή της αριστερής ιδεολογίας: θεωρεί το «ταμείο» των ελλήνων και δικό του «ταμείο».

«Πόλεμος» στην ιδιωτική οικονομία

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές μετά τον Αύγουστο γιατί τα επιτόκια είναι απαγορευτικά, όπως και η αξιοπιστία της κυβέρνησης.

‘Ετσι θα αναγκαστεί να πάρει τα υπόλοιπα 27 δις από την χρηματοδότηση του τρίτου μνημονίου (των 86 δις)  ώστε να πληρώσει τα 15 δις των δανείων που οφείλει μέχρι και το τέλος του 2019.

Και στην συνέχεια «ό,τι βγει». Με τα «αποθηκευμένα» 7 δισ. του πλεονάσματος θα προσπαθεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και με ό,τι μαζεύει από τις κατασχέσεις αφού τα χρέη των ελλήνων προς της εφορία έφτασαν τα 102 δισ.

Όλη αυτή η «οικονομική πολιτική» προϋποθέτει ανελέητο πόλεμο στην ιδιωτική οικονομία προς την οποία το δημόσιο χρωστάει 3,3 δισ. από δικές του ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποπληρώσει, τον Απρίλιο πλήρωσε μόλις 66 εκατ.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πληρώσει αυτά τα 3,3 δισ. προκειμένου να πάρει 1 δισ. «ξεχασμένο» από την τρίτη αξιολόγηση (θα εξεταστεί στο σημερινό EWG) μπορεί να βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί.

Ο μόνος που απέμεινε είναι ο έλληνας φορολογούμενος

Αυτό το σημερινό EWG συνεδριάζει στο Παρίσι όπου εδρεύει το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ στο οποίο προΐσταται ο… κακός δαίμονας Πώλ Τόμσεν. Είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για μια λύση ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αλλά, μετά και τις εξελίξεις στην Ιταλία, η αγκαλιά των αγορών παραμένει κλειστή για την Ελλάδα ακόμη και αν σήμερα βρεθεί η όποια συμβιβαστική λύση, πολύ περισσότερο που στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τα μηνύματα δεν είναι θετικά από την (κυρίαρχη) γερμανική πλευρά παρά τις παραχωρήσεις Τσίπρα στους σκοπιανούς.

Έτσι η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς μνημόνιο, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς αγορές, με μόνο τον έλληνα φορολογούμενο που θα πρέπει να χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο και να… πανηγυρίζει για την «καθαρή έξοδο»

ειδήσεις επικαιρότητας