Νέα εποχή στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο

Κέρδη στα e-shops από την αύξηση τηλεθέασης και την μείωση του διαφημιστικού κόστους. Η τηλεόραση φέρνει εκτίναξη των on line πωλήσεων. Ο μέσος όρος ημερήσιας τηλεθέασης στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 6 ώρες

Νέα εποχή στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο
shutterstock

Νέα εποχή διαμορφώνεται στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο με τις on line πωλήσεις να εκτοξεύονται λόγω της πανδημίας του Covid-19, την ίδια στιγμή που το κόστος της διαφήμισης στην τηλεόραση μειώνεται, με ταυτόχρονη αύξηση της τηλεθέασης, δημιουργώντας ευκαιρίες οικονομικότητας για τα e-shops που γίνονται, μέσω της τηλεόρασης, γνωστά σε ευρύτερα καταναλωτικά κοινά.

O παγκόσμιος «γίγας» των on line πωλήσεων, η Amazon, προσέλαβε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων 100.000 υπαλλήλους για να ανταποκριθεί στο νέο παγκόσμιο τοπίο που διαμορφώνεται στις on line πωλήσεις.

Στην Ελλάδα, η ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz σημείωσε αύξηση πωλήσεων τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κατά 41%.
Οι προωθητικές ενέργειες των e-shops, τόσο στο διαδίκτυο (digital marketing), όσο κυρίως στα παραδοσιακά ΜΜΕ (τηλεόραση), συντελούν σε αλματώδη αύξηση των on line πωλήσεων.

Στις HΠΑ, ένα e-shop μόλις δύο μηνών (bookshop.org) αύξησε τον ημερήσιο τζίρο σε πωλήσεις βιβλίων από 4.000 $ σε 140.000 $ με την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω κορωνοϊού σε συνδυασμό με «επιθετικές» προωθητικές ενέργειες στην τηλεόραση.
Ο ιδρυτής της startup Andy Hunter εκτιμά ότι ο ετήσιος τζίρος του στις ηλεκτρονικές πωλήσεις βιβλίων μπορεί να φτάσει στα 60 εκ $.

Aν μάλιστα τα περιοριστικά μέτρα (καραντίνα) στις ΗΠΑ συνεχιστούν για άλλες οκτώ εβδομάδες θα παγιωθεί και η καταναλωτική συνήθεια της on line αγοράς βιβλίων. Ήδη η Amazon διακινεί το 52% των βιβλίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2019.

Στις νέες συνθήκες προσαρμόστηκαν άμεσα και οι «επικυρίαρχοι» των ψηφιακών υπηρεσιών όπως η UBER, της οποίας ο Ιρανός CEO Ντάρα Κοσροβσάχι ίδρυσε σε χρόνο ρεκόρ την UBER EATS, η οποία μεταφέρει μέσα σε μισή ώρα είδη πρώτης ανάγκης από τα super markets στους καταναλωτές, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες που είχε η UBER από το κλείσιμο των αεροδρομίων.

Εντυπωσιακές εκπτώσεις για την διαφήμιση των e-shops στην τηλεόραση

Σύμφωνα με μελέτη της ΜΑΧ MEDIA INTERNATIONAL, η διαφήμιση των e-shops στην τηλεόραση, που παραμένει το ισχυρότερο μέσο προβολής, αύξησε εντυπωσιακά τους τζίρους των e-shops, αφού μετέδωσε μηνύματα για on line αγορές κάθε είδους, από βιβλία μέχρι προϊόντα super markets, σε ευρύτερα καταναλωτικά κοινά τα οποία δεν ήταν μέχρι το ξέσπασμα της επιδημίας εξοικειωμένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Έτσι η ΜΑΧ ΜEDIA INTERNATIONAL διαμόρφωσε πακέτα προσφορών για τα e-shops σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με εκπτώσεις πάνω από 50% για την διαφήμισή τους στην τηλεόραση, προσφέροντας μάλιστα δωρεάν και την παραγωγή του ανάλογου διαφημιστικού σποτ.

Και αυτό γιατί παρά την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου η τηλεόραση είναι η σταθερή μεταβλητή στην σχέση ανάμεσα στα e-shops και στους καταναλωτές, αφού τα ισχυρά διαφημιστικά τηλεοπτικά μηνύματα αυξάνουν κατακόρυφα τα κλικ των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Η ΑΙ μετράει τα clicks στα e-shops μόλις παίξει το σποτάκι τους στην TV

Η ψηφιακή πλατφόρμα Leadmark, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence- ΑΙ), ώστε να προβλέπει ακόμη και πόσες πωλήσεις επιφέρει ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό σποτ, καταμετράει εν μέσω πανδημίας ρεκόρ επισκέψεων στα e-shops αμέσως μετά την προβολή του διαφημιστικού μηνύματός τους στην τηλεόραση.

Το νέο παγκόσμιο καταναλωτικό τοπίο που δημιούργησε η κρίση του κορωνοϊού άμβλυνε τις διαφορές ανάμεσα στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (mass media) και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (social media), οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν πραγματοποιήσει μια επιθετική «εισπήδηση» στον χώρο της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας όπου κυριαρχούσαν η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Tα e-shops oι μεγάλοι κερδισμένοι από την πτώση διαφημιστικού κόστους στην TV

25 εκ $ σε τοπικά ΜΜΕ κι άλλα 75 εκ $ σε διεθνή ΜΜΕ για να επιβιώσουν στην οικονομική κρίση του Covid-19 εξήγγειλε η Facebook, η οποία ήδη από το 2019 στηρίζει οικονομικά συγκεκριμένα ΜΜΕ με 300 εκ $, για μια διετία.

Η Facebook επιχειρεί με «ενέσεις ρευστότητας» να αμβλύνει την «εχθρότητα» των παραδοσιακών ΜΜΕ (mass media) προς την διεθνή ψηφιακή πλατφόρμα (social media) που την θεωρούν ανταγωνιστική στην διακίνηση ειδήσεων.

Παρά την θεαματική αύξηση τηλεθέασης και συνδρομών σε εφημερίδες (digital εκδόσεις) τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, δημιουργώντας αντίστοιχες ευκαιρίες για εναπομείναντες διαφημιζόμενους, με αποτέλεσμα η οικονομική βοήθεια της Facebook σε παραδοσιακά ΜΜΕ να διατηρεί θέσεις εργασίας. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος ΜΜΕ Gannett στις ΗΠΑ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζόμενους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 38.000$.

Έτσι οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι και πάλι τα e-shops, δηλαδή το σύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αφού οι χαμηλές τιμές στην τηλεοπτική διαφήμιση σε συνδυασμό με την υψηλή τηλεθέαση δημιουργούν, μαζί με τον εγκλεισμό των καταναλωτών λόγω κορωνοϊού, κατακόρυφη αύξηση των on line πωλήσεων και κατά συνέπεια των κερδών.

ειδήσεις επικαιρότητας