Αναπτύσσεται η αυτόνομη οδήγηση: Ποιοι κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους

Αναπτύσσεται η αυτόνομη οδήγηση: Ποιοι κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους
photo: pixabay

Οι γερμανικοί κολοσσοί Daimler και BMW ανακοίνωσαν μια νέα πολυετή στρατηγική συνεργασία στον τομέα της των αυτόνομων αυτοκινήτων, συνεργαζόμενες στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης έως τα μέσα του 2020.

Επί ποδός ακόμη περισσότερες συνεργασίες… «φωτιά»

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση τους, οι δύο κατασκευαστές αποκάλυψαν τα πλάνα τους πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών για συστήματα υποβοήθησης οδηγού, παρκαρίσματος, καθώς και αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους σε επίπεδο έως και SAE 4. Όπως όλα δείχνουν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το να φέρουν τα αυτόνομα οχήματα στην αγορά αποτελεί… «πονοκέφαλο» για τις εταιρίες, γι’ αυτό το λόγο παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών, ακόμη και αυτών που μέχρι πρότινος αποτελούσαν… «αντίπαλους». Volkswagen και Ford ήδη εργάζονται από κοινού στην ανάπτυξη αυτόνομων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η BMW εργάζεται με Fiat-Chrysler και Intel. Ακόμη, οι SoftBank και Toyota βρίσκονται σε συζητήσεις ως προς την ανάπτυξη υπηρεσιών που βασίζονται στην αυτόνομη οδήγηση, όπως και η Renault με την Intel, με δεκάδες ακόμη κατασκευαστές αυτοκινήτων και τεχνολογίας να ακολουθούν στην κούρσα της αγοράς των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Φιλιώνουν για χάρη του… αυτοκινήτου

Έτσι, παρά την αντιπαλότητα τους, Daimler και BMW έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας προκειμένου να ακολουθήσουν όλες τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία αυτοκινήτου. Το 2018, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να συγχωνεύσουν τις υπηρεσίες «διαμοιρασμού» αυτοκινήτων τους, με σκοπό την απόκτηση μεριδίου στην «πίτα» υπηρεσιών όπως το Uber. Την περασμένη εβδομάδα επίσης, ανακοίνωσαν από κοινού επένδυση ύψους $1.15 εκ. ως προς την ενίσχυση των εν λόγω «urban mobility» υπηρεσιών. Με αυτή την κίνηση, οι δύο κατασκευαστές θέλουν να διασφαλίσουν το ότι δεν θα μείνουν πίσω από τους άλλους μεγάλους «παίκτες» στην σφαίρα της αυτόνομης οδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής της Google, Waymo. Να σημειωθεί ότι πέρα από την τελευταία συνεργασία τους, οι δύο κατασκευάστριες εταιρίες διατηρούν η καθεμία ξεχωριστά συνεργασίες και προγράμματα αυτόνομης οδήγησης στα πλάνα τους, οι οποίες δεν θα επηρεαστούν από την συνεργασία αυτή. Οι δύο εταιρίες επίσης δήλωσαν ότι σχεδιάσουν μία «προσαρμόσιμη πλατφόρμα» αυτόνομης οδήγησης, για την οποία θα είναι ανοιχτοί στο να συνεργαστούν με επιπλέον εταιρίες τεχνολογίας και κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Πηγές: VentureBeat.com, Insomnia.gr

ειδήσεις επικαιρότητας