Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό

Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό
photo: pixabay

Περίπου 3,5 εκατ. περισσότεροι επιβάτες αναμένεται να έρθουν στη χώρα την προσεχή τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ξένων πρακτόρων, που φαίνεται να ζητούν 21% περισσότερες αεροπορικές θέσεις από πέρσι. Η μεγαλύτερη αγορά της χώρας μας, που είναι η Γερμανία κάνει λόγο για αύξηση των θέσεων κατά 45% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ.
Οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου κάνουν λόγο για «μια πολύ καλή χρονιά». Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χ. Καρίμαλης από την πλευρά του προβλέπει συνολική αύξηση αφίξεων κατά 10%.

«Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/2018 για τη θερινή περίοδο του 2018, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ειδικότερα αυξημένες κατά 22% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για τη θερινή περίοδο του 2017» σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Άρης Ίκκος.

Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση είναι το θετικό οικονομικό κλίμα που καταγράφεται στις βασικές αγορές προέλευσης επισκεπτών. Εξαιρέσεις αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου, λόγω εξασθένησης της λίρας έναντι του ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit, της Τουρκίας λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της Ρωσίας εξαιτίας της εξασθένησης του ρουβλιού.
Παρ’ όλα αυτά, με εξαίρεση τη Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση, στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων, που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45%),του Ην. Βασιλείου (+20%), της Πολωνίας (+52%), της Αυστρίας (+60%), της Ιταλίας (+14%), της Ολλανδίας (+13%) και της Σουηδίας (+20%), ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-12%). Επίσης παρατηρείται οριακή μείωση και από την αγορά της Κύπρου (-1%) που όμως είναι αισθητά μεγαλύτερη αν αφαιρεθεί η παρατηρούμενη αύξηση προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

ειδήσεις επικαιρότητας