
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται ο μοναδικός διαγωνισμός οίνου και αποσταγμάτων που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1999 με τη στήριξη των σημαντικότερων φορέων του κλάδου. O «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2018.
Φέτος κατά τη διεξαγωγή του 18ου διαγωνισμού οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του. «Ετος – σταθμό για τον διεθνή διαγωνισμό» χαρακτήρισε το 2018 ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (Εν.Ο.Α.Ε.Β.Ε) Στέλλιος Μπουτάρης.
Αλλαγές στον Διαγωνισμό
Η σημαντικότερη καινοτομία είναι ότι ο διαγωνισμός βγαίνει εκτός OIV (Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου), βάσει των όσων ανέφερε τόσο ο πρόεδρος Εν.Ο.Α.Ε.Β.Ε κ. Μπουτάρης, όσο και ο πρόεδρος του διαγωνισμού Κωσταντίνος Λαζαράκης (Master of Wine). Το γεγονός αυτό επιφέρει αλλαγές στο τεχνικό μέρος, αλλά και στις διαδικασίες αξιολόγησης των κρασιών, ώστε επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασίων σύμφωνα με τα πρότυπα των μοντέρνων διεθνών διαγωνισμών.
Όσον αφορά το οργανωτικό μέρος συμμετέχει πλέον όλος ο κλάδος του ελληνικού κρασιού, με τις κλαδικές οργανώσεις (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλες τις περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας να έχουν ενεργή συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Η συμμετοχή και η αναγνώριση από όλους τους φορείς και οργανώσεις του κρασιού στην Ελλάδα, δίνουν μια άλλη βαρύτητα στον διαγωνισμό, ο οποίος τελεί υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Λαζαράκη.
Ανταπόκριση στον Διαγωνισμό
Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον οινοποιείων που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν έως τώρα, ενώ αναμένεται και αύξηση των δειγμάτων που θα συμμετέχουν στον προσεχή διαγωνισμό, λόγω των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα αξιολόγησης και στους όρους συμμετοχής. Η καταληκτική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί για δηλώσεις συμμετοχής από πλευράς των οινοποιείων είναι η 16η Φεβρουαρίου 2018.
Στόχος παραμένει η ποιότητα του κρασιού και όχι η ποσότητα. Ωστόσο, περισσότερες από 700 ετικέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στον διαγωνισμό, με το 15% περίπου αυτών να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βραζιλία και Κίνα.
Ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού ήδη από την πρώτη διοργάνωση ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δεκαοκτώ χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας την συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ΄ όλο τον κόσμο.
Διαγωνισμός υψηλού επιπέδου
Πρόκειται για έναν διαγωνισμό υψηλού επιπέδου, στον οποίο συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι γευσιγνώστες, κριτικοί γεύσης, Masters of Wine, sommeliers και δημοσιογράφοι οίνου απ΄ όλο τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες.
Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς αποδεικνύει την αξιοπιστία του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
Ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη στις προσκλήσεις, που έχουν σταλεί από τους οργανωτές και σύντομα θα ανακοινωθεί η κριτική επιτροπή.
Η επίσημη ανακοίνωση των μεταλλίων και η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση απονομής το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.
Αναλυτικές πληροφορίες για τον νέο κανονισμό και τον τρόπο συμμετοχής στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: www.tiwc.gr.
Τα ακριβή στοιχεία και οι διακρίσεις των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων στις ιστοσελίδες: www.tiwc.gr και www.winesofnorthgreece.gr

































