Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του ψηφιακού τουρισμού

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του ψηφιακού τουρισμού
φωτό: pixabay.com

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του ψηφιακού τουρισμού μέσω των νέων τεχνολογιών υπέγραψαν σήμερα στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει και εντάσσει στο πλαίσιο της δια λειτουργικότητας, διαδικτυακές πύλες οι οποίες θα αφορούν τον τουρισμό, τον Πολιτισμό, την τουριστική εκπαίδευση, με στόχο το ενδιαφερόμενο κοινό, με την «μιας στάσης υπηρεσία» να λαμβάνει όλο το απαιτούμενο υλικό για την καλύτερη διοργάνωση του ταξιδιού του στην Ελλάδα.

Advertisement

Οι δράσεις θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες ενός τουρίστα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα, με ανάλυση δεδομένων οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν δυνατότητα εξερεύνησης για διάφορες μορφές τουρισμού, όπως ο εναέριος ή ο υποβρύχιος τουρισμός που αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.α.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στις δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε την υπουργό Τουρισμού για την υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συνείδηση και ο τουρισμός ο οποίος και μέσα στην κρίση έδειχνε θετικά βήματα, περνάει σε μια νέα εποχή όπου θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες, με στόχο αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τον τουρίστα.

Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι μιλάμε για την αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών ώστε ο τουρίστας, είτε από το έξυπνο κινητό του είτε από το laptop του να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα.

«Είχαμε υποχρέωση από κοινού να το κάνουμε» τόνισε κλείνοντας ο υπουργός ΨΗΠΤΕ «και σε ένα χρόνο αυτό θα γίνει κτήμα όλων».

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από την πλευρά της, ευχαρίστησε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ κ. Παππά για την άψογη συνεργασία κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο το οποίο εντάσσει ηλεκτρονικά και τεχνολογικά και το υπουργείο Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή.

Πρόσθεσε ότι το έργο αποτελεί παρακαταθήκη καθώς έχει να κάνει με όλες τις υπηρεσίες του ΕΟΤ, την τουριστική εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, με απώτερο στόχο οι τουρίστες να λαμβάνουν ενημερωτικό υλικό για το προσεχές ταξίδι τους στην Ελλάδα από το σπίτι τους και να γνωρίζουν από πριν όλες τις ομορφιές που έχει να προσφέρει η χώρα μας στον επισκέπτη.

Στη συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ο γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης εξειδίκευσε τον τρόπο λειτουργίας και την βασική φιλοσοφία του ψηφιακού οικοσυστήματος για τον τουρισμό.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης δήλωσε:

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουρισμού περνάει μέσα από τις συνέργειες. Η σημερινή ημέρα το αποδεικνύει. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, δημιουργούμε ένα ψηφιακό οικοσύστημα για την τουριστική προβολή της χώρας στη βάση των σύγχρονων τεχνολογιών και της δια λειτουργικότητας (…) τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε γωνιάς της Ελλάδας αναδεικνύονται μέσα από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, εικονικής πραγματικότητας, 3D και 4D και βιώνονται ως μοναδική εμπειρία από κάθε χρήστη της νέας ψηφιακής πλατφόρμας. Επιπλέον για πρώτη φορά, με εξειδικευμένα video games, ο χρήστης-επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει την Ελλάδα με δια δραστικό, διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι για το έργο σύντομα θα υπάρξει η έκδοση προκήρυξης και το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη θα υπάρχει ο ανάδοχος ώστε στην επόμενη τουριστική σεζόν να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα, πρόσθεσε ο κ. Ράλλης.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και εντάσσεται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.

ειδήσεις επικαιρότητας