Ξεκίνησε το Θερινό Σχολείο του «Δημόκριτου» και θα ακολουθήσει το «Ελληνικό Φόρουμ» για τις καινοτομίες

Ξεκίνησε το Θερινό Σχολείο του «Δημόκριτου» και θα ακολουθήσει το «Ελληνικό Φόρουμ» για τις καινοτομίες

Ο αρχαιότερος θεσμός Θερινού Σχολείου στην Ελλάδα συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια λειτουργίας, απευθυνόμενος σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Για 54η συνεχή χρονιά ο «Δημόκριτος» διοργανώνει, από 1 έως 11 Ιουλίου, το «Θερινό Σχολείο», το οποίο θα εστιάσει στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, στις νέες στρατηγικές και κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας, στις νέες εξελίξεις και στις αναγκαίες δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία, καθώς επίσης στην ηθική και στη δεοντολογία στην έρευνα.

Αυτή την εβδομάδα οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες και θα συμμετέχουν σε καθημερινά «στρογγυλά τραπέζια» που θα πραγματεύονται επίκαιρα θέματα, όπως Κλιματική αλλαγή και Περιβάλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, Καρκίνος και Γήρανση, CERN και Κοσμολογία, καθώς και Νανοτεχνολογία.

Advertisement

Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επίσης εξειδικευμένες ομιλίες σε πέντε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές: Επιστήμες Υγείας, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές, Ενέργεια-Περιβάλλον-Ασφάλεια, Νανοτεχνολογία και Συγχρονα Υλικά, καθώς επίσης Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Oι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ακόμη επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ερευνητικού Κέντρου, όπου θα παρακολουθήσουν διάφορες επιδείξεις ερευνητικών οργάνων και θα κάνουν πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Τη δεύτερη εβδομάδα (9 έως 11 Ιουλίου) θα πραγματοποιηθεί στο «Δημόκριτο» το 7ο «Ελληνικό Φόρουμ» (Hellenic Forum), όπου επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού και στελέχη επιχειρήσεων θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής και θα συζητήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου οι υπότροφοι του προγράμματος Βιομηχανικών Υποτροφιών, το οποίο υλοποιεί ο «Δημόκριτος» για δεύτερη χρονιά με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί διεθνής ημερίδα για τις Ηλεκτρονικές Υποδομές (e-infrastructures) και τη διαχείριση των επιστημονικών δεδομένων στο πλαίσιο του European Open Science Cloud (Creating platform-driven e-infrastructure innovation on EOSC) με συμμετοχή προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, στις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση «SingularityU Youth Event», όπου φοιτητές και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέα δεδομένα για την τεχνητή νοημοσύνη, τη νανοτεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τη βιοτεχνολογία.

To απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Ημερίδα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση των φοιτητών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις δυνατότητες υποτροφιών από διάφορους φορείς Ελλάδας και εξωτερικού.

Η τελευταία μέρα του Φόρουμ θα είναι αφιερωμένη σε συνέργειες εκτός Ευρώπης μέσω του Προγράμματος Enrich, καθώς και στη δυνατότητα συνεργασιών μέσω διακρατικών χρηματοδοτήσεων και του προγράμματος «Ορίζων» της ΕΕ.

Τέλος, στις 11 Ιουλίου θα διοργανωθεί εκδήλωση «matchmaking event» με την συνεργασία του Δικτύου Πράξη, στην οποία θα συμμετέχουν εταιρίες, ερευνητικά κέντρα και πρεσβείες. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ερευνητές του «Δημοκρίτου», οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τις ερευνητικές δραστηριότητες των εργαστηρίων του Κέντρου και να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας με διάφορα ερευνητικά εργαστήρια με σκοπό την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχουν στις διευθύνσεις http://summerschool.demokritos.gr/ και http://events.demokritos.gr.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας