Στη «μέγγενη» του… GDPR η Google

Στη
photo: pixabay

Η στιγμή που η Google θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβίαση του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR) φαίνεται να έχει φτάσει, καθώς οργανισμοί από 7 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη καταθέσει τις σχετικές καταγγελίες.

Παραλείπεται η συγκατάθεση των χρηστών;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών, η Google ακολουθεί παραπλανητικές πρακτικές σχετικά με τον εντοπισμό θέσης των χρηστών και πλέον δεν αφήνει περιθώρια απενεργοποίησης, ούτε ενημερώνει επαρκώς για το τι περιλαμβάνει η συλλογή των σχετικών δεδομένων. Έτσι, αν οι καταγγελίες τελικά κριθούν βάσιμες, η Google θα κλιθεί να πληρώσει άλλο ένα βαρύ πρόστιμο. Βάσει των καταγγελιών, ακόμη και αν κάποιος χρήστης απενεργοποιήσει την λειτουργία “Location History” (ιστορικό τοποθεσίας), η Google συνεχίζει να παρακολουθεί την θέση του, ενώ, για να απενεργοποιηθεί εντελώς η παρακολούθηση μέσω GPS, θα πρέπει ο χρήστης να απενεργοποιήσει και την αντίστοιχη ρύθμιση του “Web and App Activity” (δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών), η οποία είναι ενεργοποιημένη από την προκαθορισμένη ρύθμιση του λειτουργικού. Από την πλευρά του, ο οργανισμός καταναλωτών θεωρεί ότι η Google χρησιμοποιεί παραπλανητικές πρακτικές για να ωθήσει τους χρήστες προς την ενεργοποίηση αυτών των λειτουργιών, χωρίς να προειδοποιεί για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν. Ως εκ τούτου, δεν θεωρείται ότι οι χρήστες δίνουν την συγκατάθεσή τους ελεύθερα ή συνειδητά.

Η απάντηση της Google

Η επίσημη απάντηση της Google περιελάμβανε ότι το Location History είναι προκαθορισμένα απενεργοποιημένο και ότι το σχετικό μήνυμα προς τον χρήστη είναι ότι: «η απενεργοποίηση της συγκεκριμένης λειτουργίας δεν σημαίνει την παύση όλων των εκφάνσεων της παρακολούθησης θέσης». Επιπλέον, η εταιρεία δήλωσε την προθυμία της να αναλύσει τις κατηγορίες των καταγγελιών και να αποφασίσει για το αν (και πότε) θα πρέπει να προχωρήσει σε αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις.
Η Google πάντως, δεν αποτελεί τον πρώτο τεχνολογικό κολοσσό που έρχεται αντιμέτωπος με τον νέο κανονισμό περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού νωρίτερα μέσα στον χρόνο κλήθηκε και η Facebook να δώσει εξηγήσεις σε Ιρλανδό επίτροπο, για την παραβίαση ασφαλείας που αφορούσε 29 εκατομμύρια λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι, καθώς ο νέος νόμος βρίσκεται σε ισχύ για μόλις ένα μικρό χρονικό διάστημα (από τον Μάιο) και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στις δικαστικές αίθουσες, κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά το πόσο δυνατή υπόθεση μπορεί να στηθεί με κατηγορίες που θεμελιώνονται από αυτόν. Πάντως, οι κατηγορίες των επτά οργανισμών έναντι της Google θα είναι ένα καλό πρώτο τεστ για τον νόμο, ενώ σε περίπτωση επιτυχίας η Google θα πρέπει να πληρώσει το 4% των παγκοσμίων της εσόδων κατά το 2017, δηλαδή περίπου $4 δις.

Πηγή: TheVerge

ειδήσεις επικαιρότητας