Ο Παγκόσμιος Ιστός γιορτάζει σήμερα 30 χρόνια

Ο Παγκόσμιος Ιστός γιορτάζει σήμερα 30 χρόνια

Τα 30 χρόνια του κλείνει σήμερα ο Παγκόσμιος Ιστός (Worldwide Web), ο οποίος έδωσε στο Ίντερνετ τη σημερινή μορφή του, αλλά ο άνθρωπος που έβαλε το θεμέλιο λίθο το 1989, ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, δεν έχει διάθεση τόσο να γιορτάσει τα γενέθλια, όσο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημιουργήματός του, για το οποίο ανησυχεί έντονα, όπως αναφέρει σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του.

Όπως επισημαίνει, πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό, αν και ο ίδιος διατηρεί ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα επόμενα 30 χρόνια (μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρόσθετε κανείς…).

«Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον», τονίζει στην επιστολή του. Ως θετικό σημάδι, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, δηλαδή τον κατατεμαχισμό του εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου κάποτε ως ερευνητής σχεδίασε τον αρχικό Ιστό (και η αρχική πρόταση του είχε κριθεί από το αφεντικό του Μάικ Σέντελ «αόριστη αλλά συναρπαστική»), ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα πια και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά».

Όπως είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», παραπέμποντας επίσης στις εντεινόμενες ανησυχίες κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

Μιλώντας στο BBC, είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α. Όπως είπε, μέσα σε αυτή την 30ετία, τα πρώτα 15 χρόνια ήσαν καλά, αλλά μετά «στράβωσαν» και τώρα απαιτείται αλλαγή πλεύσης για να διορθωθούν ξανά.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica- αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού. Κάλεσε τους πάντες -από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες- να συμβάλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.

«Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας. Δεν πρόκειται για πετρέλαιο. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έχει προωθήσει την ιδέα ενός κοινωνικού «Συμβολαίου για τον Ιστό», καθώς και την τεχνολογική πλατφόρμα Solid, που επιστρέφει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους, διαχωρίζοντας τις εφαρμογές (apps) από την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών.

To Google Doodle σήμερα είναι αφιερωμένο σε αυτήν την μοναδική επέτειο

Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού ως «World Wide Web», που άλλαξε τον κόσμο. Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία τη δεκαετία του 1980.

Στις 12 Μαρτίου του 1989 o Βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς – Λι, που εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία, την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.
Μπορεί το Internet να είχε, δημιουργηθεί 5 χρόνια νωρίτερα από την παρουσίαση της ιδέας του Τιμ Μπέρνερς – Λι, με τον συνδυασμό των δύο το internet κατάφερε να εξαπλωθεί και να γίνει όπως το ξέρουμε σήμερα και γι’ αυτό, αυτή η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Παγκόσμιου Ιστού.

H ιδέα του Μπέρνερς- Λι, αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρή και δεν της έδωσαν και πολύ σημασία στο CERN αφού τα συστήματα online δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν τότε ήταν το Compuserve, το Gopher και το Minitel, τα οποία ανταγωνίζονταν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών όμως επειδή δεν ήταν δωρεάν όπως του Μπέρνερ- Λι μάλλον δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Βλέποντας ότι η ιδέα του δεν είχε μεγάλη αποδοχή στο CERN ο Τιμ Μπέρνερς – Λι, τα Χριστούγεννα του 1990 δημοσιοποίησε τον κώδικα προγραμματισμού για την πρότασή του, με αποτέλεσμα πάνω σε αυτή να “πατήσει” το 1993 το Mosaic που ήταν ο προκάτοχος του Netscape (1994), του πρώτου browser, που επέτρεπε στον χρηστή την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του www έπαιξε και η υποστήριξη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης για την εδραίωσή του στις ΗΠΑ και διεθνώς, μετά το 1993, ενώ το 1995 όταν η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer, το internet έγινε ακόμα πιο δημοφιλές με αποτέλεσμα σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης δηλαδή σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του Ιστού.

ειδήσεις επικαιρότητας