Νέο σκάνδαλο για τη Facebook

Νέο σκάνδαλο για τη Facebook
photo: pixabay

Tην οργή μελών του αμερικανικού Κογκρέσου προκάλεσε ανακοίνωση της Facebook πως η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία Huawei είχε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών της. Τα μέλη του Κογκρέσου αντέδρασαν καθώς θεωρούν πως η Huawei αποτελεί την τεχνολογική δύναμη επίθεσης του Πεκίνου.
Προηγήθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times στο οποίο αναφερόταν πως η Facebook επέτρεψε σε πολλές δεκάδες κατασκευαστές smartphones να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών της χωρίς την συγκατάθεσή τους ώστε οι εταιρείες αυτές να είναι σε θέση να αναπτύξουν μία εφαρμογή Facebook για τις συσκευές τους Android ή iphone.

Η συνεργασία Facebook – Huawei

Ο υπεύθυνος συνεργασίας με εταιρείες κινητών στην Facebook, Φρανσίσκο Βαρέλα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η Huawei είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών παγκοσμίως και οι συσκευές της χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Facebook, όπως και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας συνεργάστηκε μαζί της και με άλλες κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες για να κάνει το Facebook συμβατό με τα τηλέφωνά τους. Η διαδικασία αυτή είχε στόχο να κάνει το Facebook συμβατό με τα smartphones των κινεζικών ομίλων Huawei, Lenovo, OPPO και TCL και τελούσε εξ αρχής υπό τον έλεγχο της Facebook».
Όσον αφορά στη θέση της Huawei, αρνείται τους ισχυρισμούς των New York Times.

Τι αναφέρθηκε στη Γερουσία

«Το γεγονός ότι η Facebook επέτρεψε σε κατασκευαστές όπως η Huawei ή η TCL να έχουν πρόσβαση στους συνδέσμους της προκαλεί εύλογη ανησυχία και επιθυμώ διακαώς να μάθω με ποιον τρόπο η Facebook διασφάλισε ότι τα στοιχεία των χρηστών δεν έφθασαν μέχρι τους κινεζικούς server», δήλωσε ο Μαρκ Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης της Γερουσίας.

ειδήσεις επικαιρότητας