Κι όμως: Το AI μπορεί να συμβάλει στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων

Κι όμως: Το AI μπορεί να συμβάλει στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων

Ένα νέο σύστημα, το οποίο στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), έχει βοηθήσει κατά 17% στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Interstate 15, σύμφωνα με όσα αναφέρει η υπηρεσία τροχαίας της Nevada.

Νέα μοντέλα πρόβλεψης κυκλοφοριακής συμφόρησης

Η Ισραηλινή startup που ανέπτυξε το νέο αυτό σύστημα και συνεργάζεται με τις αρχές της Nevada ονομάζεται “Waycare” και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται πιλοτικό. Στόχος είναι η ευρύτερη εφαρμογή του σε όλη την κοιλάδα, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους πολυσύχναστους δρόμους της πολιτείας. Σημειώνεται ότι το σύστημα της Waycare χρησιμοποιεί κάμερες, αισθητήρες, αλλά και δεδομένα για την κίνηση των οχημάτων ανά πάσα στιγμή και με βάση αυτά αναπτύσσει μοντέλα πρόβλεψης της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το εν λόγω σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί ήδη στην Tampa, την Florida, καθώς και στο Tel Aviv με θετικά αποτελέσματα, ενώ η τροχαία της Nevada αναφέρει πως η σχετική μείωση στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο ήρθε χωρίς επιπρόσθετες ενέργειες ή άλλα μέτρα, παρά μόνο με την χρήση του AI της Waycare.

Πώς λειτουργεί

Advertisement

To σύστημα λοιπόν συλλέγει πληροφορίες από διάφορες πηγές, ακόμη και από τα ίδια τα αυτοκίνητα, σε ζωντανό χρόνο και υπολογίζει το επίπεδο ρίσκου, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Μόλις το σύστημα της Waycare αναγνωρίσει κάποιο πιθανό ρίσκο (έως και 12 λεπτά νωρίτερα), ειδοποιεί τις αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, προσαρμόζοντας και τα μηνύματα των ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφοριών που βρίσκονται πάνω από τον δρόμο. Οι προτάσεις του συστήματος περιλαμβάνουν τοποθέτηση κατευθυντήριων εμποδίων σε συγκεκριμένα σημεία και τοποθέτηση προειδοποιητικών συστημάτων υψηλής ορατότητας. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας του 91% των οδηγών που πέρασαν από τον interstate 15 κατά την διάρκεια του προγράμματος, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω των 80 χμ/ώρα. Τέλος, όπως δήλωσε ο Noam Maital, συνιδρυτής και CEO της Waycare “τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα συστήματα AI και deep learning μπορούν να έχουν δραματικά θετική επίδραση στην αύξηση των επιπέδων ασφάλειας των μετακινήσεων, όταν συνδυαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες”.

ειδήσεις επικαιρότητας