«Επανάσταση» στις εκτυπώσεις με ελληνική υπογραφή

«Επανάσταση» στις εκτυπώσεις με ελληνική υπογραφή
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ελληνική συμβολή δημιουργήθηκε ο πρώτος ακουστικός εκτυπωτής που τυπώνει με ηχητικά κύματα. Συγκεκριμένα, ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης και του Ινστιτούτου Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, καθώς και ένας Έλληνας ερευνητής της διασποράς στην Ελβετία, ανακάλυψαν μία πρωτοποριακή μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης με τη βοήθεια του ήχου.

Ο νέος εκτυπωτής

Αναλυτικά, οι ερευνητές δημιούργησαν τον πρώτο εκτυπωτή που χρησιμοποιεί ακουστικά κύματα για να δώσει το επιθυμητό σχήμα σε σταγονίδια «μελάνης» διαφόρων παχύρρευστων υλικών. Ο ακουστικός εκτυπωτής αναμένεται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη σύνθεση- εκτύπωση βιοφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, τροφίμων, οπτικών και αγώγιμων υλικών κ.ά.
Η δημοσίευση για την ανακάλυψη έγινε στο περιοδικό «Science Advances». Μεταξύ άλλων οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια εμβιομηχανικής Τζένιφερ Λιούις, ανάφερεαν πως εκτύπωσαν με επιτυχία μικροκάψουλες με τη χρήση μίας μεγάλης γκάμας υγρών διαλυμάτων ως πρώτης ύλης (μελάνης), μεταξύ άλλων μελιού, βλαστοκυττάρων, ρητίνης, υγρών μετάλλων κ.ά.
Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Δήμος Πουλικάκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες του Τμήματος Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ο οποίος είναι απόφοιτος του ΕΜΠ.

Τι δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας

«Χειραγωγώντας τις ακουστικές δυνάμεις, δημιουργήσαμε μία νέα τεχνολογία που επιτρέπει την εκτύπωση μυριάδων υλικών σε μορφή σταγονιδίων. Η τεχνολογία μας θα έχει άμεση επίπτωση στη φαρμακευτική βιομηχανία, ενώ στην πορεία μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική πλατφόρμα και για πολλές άλλες βιομηχανίες» δήλωσε η κ. Λιούις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας