Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σήμερα (video/audio)

Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (video)

Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. Η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε επειδή στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Ουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως «Ο Πόλεμος των Κόσμων». Ακολουθεί παρακάτω ολόκληρη η ιστορική εκείνη μετάδοση.

Ο Πόλεμος των Κόσμων ήταν ένα επεισόδιο της Αμερικανικής ραδιοφωνικής εκπομπής Mercury Theatre On The Air. Μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο της CBS στις 30 Οκτωβρίου 1938, με αφορμή τη γιορτή του Χάλοουϊν. Τα πρώτα 40 λεπτά της ωριαίας εκπομπής παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή δελτίων ειδήσεων, κατά τα οποία οι ακροατές ενημερώνονταν για μία εισβολή εξωγήινων από τον Άρη
Advertisement

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης.

Το ραδιόφωνο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, μπήκε στις ζωές των ανθρώπων στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ενώ βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο, αρκετά χρόνια μετά τη χρήση ασυρμάτου για στρατιωτικούς σκοπούς.

Έκτοτε το ραδιόφωνο μας συντροφεύει παντού, στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο. Από αναλογικό έγινε ψηφιακό, μετατρέποντας τα ερτζιανά σε bits & bytes, μεταφέροντας τις μελωδίες του σε κάθε γωνιά του πλανήτη… και όχι μόνο!

Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

«Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση του διαλόγου, της ανοχής και της ειρήνης» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα, ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως «το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME».

Εστιάζοντας στη σημασία του ραδιοφώνου στη σημερινή εποχή, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες και πληροφορεί για σημαντικά θέματα και είναι μια προσωπική, διαδραστική πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους. Το ραδιόφωνο μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, σημειώνει πως το ραδιόφωνο είναι ένας ζωτικής σημασίας τρόπος ενημέρωσης, επανένταξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Η «γέννηση» της σύγχρονης ραδιοφωνίας

Ο πρώτος σταθμός, ο οποίος λειτουργεί ακόμα και σήμερα, ήταν ο αμερικανικός KDKA (1020 kHz AM). Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου του 1920 και σήμερα ανήκει στην Entercom (CBS Radio East). Μέσα από τις συχνότητες του, οι επόμενες γενιές έζησαν όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία και ψυχαγωγήθηκαν με τις μελωδίες του.

Στην Ελλάδα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25η Μαρτίου του 1928. Μετά την απελευθέρωση, το ραδιόφωνο άλλαξε χαρακτήρα και άρχισαν οι πρώτες εκπομπές μέσω της ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας).

Λίγο αργότερα το 1947 ιδρύθηκε το Δεύτερο πρόγραμμα. Ο σχεδιασμός του ήταν ψυχαγωγικός και επιμορφωτικός, ενώ δημιουργήθηκε και το Τρίτο Πρόγραμμα που μετέδιδε αποκλειστικά κλασσική μουσική.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛΣ

Ακολουθεί η αυθεντική εκπομπή του War Of The Worlds του Ορσον Γουέλς, όπως μεταδόθηκε το 1938. Η δύναμη του ραδιοφώνου εκείνη την εποχή είναι απίστευτο το τι προκάλεσε:

Ιδού τα αποτελέσματα:

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ειδήσεις επικαιρότητας