Η κάλυψη των πυρκαγιών από τα ΜΜΕ

Η κάλυψη των πυρκαγιών από τα ΜΜΕ
photo: eurokinissi

Την ειλικρινή και βαθύτατη θλίψη της εκφράζει η ΕΙΤΗΣΕΕ για την ανείπωτη τραγωδία και τον χαμό των άτυχων συμπολιτών μας από τις πυρκαγιές στην Δυτική και Ανατολική Αττική. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει πως τις κρίσιμες αυτές ώρες, κύριο μέλημα των εργαζόμενων δημοσιογράφων και τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι η παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης στην ελληνική κοινωνία, με σεβασμό στην οδύνη των πληγέντων συνανθρώπων μας.

Στοχοποίηση σταθμών

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη της Ένωσης σημειώνουν ότι «Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ανοίκεια την όποια στοχοποίηση των τηλεοπτικών σταθμών από όπου και αν προέρχεται. Άλλωστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν κάνουν πολιτική, αλλά παρέχουν το πλαίσιο για την ενημέρωση του κοινού.
Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ήδη από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πυρκαγιών και συναισθανόμενοι την κρισιμότητα του ρόλου τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, αντικειμενικά, ψύχραιμα και με αμεσότητα.
Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν ειδησεογραφικά με επαγγελματισμό αλλά και με ανθρώπινη συναισθηματική φόρτιση τα τραγικά γεγονότα που προκλήθηκαν από τις ανεξέλεγκτες φωτιές στη Δυτική και την Ανατολική Αττική».

Ο χειρισμός των γεγονότων

Παράλληλα, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει πως συντονιστές δημοσιογράφοι, ρεπόρτερς και τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης χειρίστηκαν τα γεγονότα ως εξής:
• Επικέντρωσαν την προσοχή τους στη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων που εκτυλίσσονταν.
• Ενεργούν συνεχώς με στόχο τη δημοσιογραφική ανάδειξη των γεγονότων, προσπαθώντας αυτή να είναι χρήσιμη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια ανεύρεσης των αγνοούμενων.
• Εστίασαν στην ουσιαστική ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού δίχως να δημιουργήσουν το πλαίσιο για πολωτικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.
• Βοήθησαν τα μέγιστα στην διάδοση του αυθόρμητου κινήματος αλληλεγγύης οργανώσεων και πολιτών προς βοήθεια και συμπαράσταση στους πληγέντες.
• Συνέδραμαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να παρακωλύουν, τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών στην εστία της φωτιάς και των διασωστών σε ξηρά και θάλασσα.
• Απέφυγαν τη μετάδοση εικόνων άτυχων συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, παρόλο που καταγράφηκαν πολλές τέτοιες, ενώ απέφυγαν να οπτικοποιήσουν ή να πάρουν δηλώσεις από ανθρώπους σε κατάσταση οδύνης ή που απλά δεν το επιθυμούσαν.

ειδήσεις επικαιρότητας