Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Ζάεφ μιλά για Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Ζάεφ μιλά για Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα

Αναταραχή έχει προκληθεί εδώ και λίγα 24ωρα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μίλησε για Μακεδόνες στην Ελλάδα οι οποίοι θα μπορούν να διδάσκονται την μακεδονική γλώσσα.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες πληροφορίες απέδιδαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ προκαλώντας μάλιστα και την ίδια την παρέμβαση του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, με εν τέλει την… «οπισθοχώρηση» των Σκοπιανών. Ωστόσο, ένα βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να «γκρεμίζει» κάθε διευκρινιστική δήλωση από πλευράς Σκοπίων, δείχνοντας τον Ζόραν Ζάεφ να υιοθετεί την σκληρή γραμμή των ακροδεξιών των Σκοπίων.
Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως τo IBNA (βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων) επικοινώνησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της πΓΔΜ, Mile Bosnjakovski ο οποίος δήλωσε για το Σκοπιανό: «Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα – η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών – θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».

Το βίντεο-ντοκουμέντο

Στο αποκαλυπτικό βίντεο από την ομιλία του Ζόραν Ζάεφ στην Βουλή φαίνεται ξεκάθαρα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να λέει απαντώντας στην αντιπολίτευση: «Μιλάτε για Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι σπουδαίο. Ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, τι κάναμε γι αυτούς εδώ και 27 χρόνια;». Στην συνέχεια ο Ζάεφ, ξεπερνώντας κάθε νοητή γραμμή ανοχής που διαγράφει η Συμφωνία των Πρεσπών, μιλά και για την διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα: «Ας είμαστε ειλικρινείς, τι κάναμε γι αυτούς; Μέσω της φιλίας και λύνοντας αυτό το πικρό πρόβλημα, που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε καλύτερες ευκαιρίες, τώρα έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την ‘μακεδονική’ γλώσσα», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Συνέχισε δε λέγοντας: «Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στην ‘Μακεδονία’. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να τους βοηθήσουμε πραγματικά αφαιρώντας τα σύνορα».

(video: Ελεύθερος Τύπος)

(video: Ελεύθερος Τύπος)

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος, eleftherostypos.gr

ειδήσεις επικαιρότητας