Τζανακόπουλος για Σκόπια: «Αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν, θα ζητήσουμε…»

Τζανακόπουλος για Σκόπια:
φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις ενέργειες της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών.

Μιλώντας για τη συμφωνία, o κ. Τζανακόπουλος είπε πως «οι δυνάμεις που εχθρεύονται τη συμφωνία έχουν κοινή βάση την πατριδοκαπηλία και τον άκρατο λαϊκισμό», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αποδοκιμασίες στελεχών της κυβέρνησης.

Επίθεση σε Μητσοτάκη για τις αποδοκιμασίες

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της Νέας Δημοκρατίας».

Προσπάθεια απομείωσης της διαπραγματευτικής επιτυχίας της κυβέρνησης με «άθλιες φήμες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε όσους διασπείρουν, τις τελευταίες ημέρες, «άθλιες φήμες» περί δήθεν «συναλλαγής» της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος και επισήμανε ότι φανερώνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, την άγνοιά τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Δεύτερον, ότι έχουν, πλέον αποδεχθεί, ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μία θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, μία ρύθμιση που ούτε στον ύπνο τους δεν είχαν δει όσοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βνιζέλου και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν άλλη μία κυβερνητική διαπραγματευτική επιτυχία.

«Αφού, λοιπόν, εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάνε, πλέον, στο σύμπαν του παραλογισμού και του ανορθολογισμού. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα» σχολίασε.

Για το χρέος

Σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως είναι, ήδη, γνωστό το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση και δεν είναι άλλο από αυτό που όρισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, δηλαδή, τη θέσπιση ανώτατου ετήσιου ορίου των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου στο 15% του ΑΕΠ και τον προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «θα είναι απολύτως αξιόπιστη και πειστική για τις αγορές η λύση για το χρέος».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «βρισκόμαστε ενόψει μίας ουσιαστικής λύσης, η οποία θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην ήδη καταγεγραμμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας» και παρατήρησε: «Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική στις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας. Δηλαδή, να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία θα μπορεί με σίγουρα και σταθερά βήματα να οργανώσει την επόμενη μέρα της, ως μία κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα».

ειδήσεις επικαιρότητας