
Υψηλή θέση εξακολουθεί να κατέχει το κάπνισμα στη ζωή των Ελλήνων, και δη αυτό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στο νομό Αττικής. Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μαζί με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας.
Ξεπερνούν το 1 εκατ. οι καπνιστές
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, παρά την οικονομική κρίση, αλλά και την αισθητή μείωση αριθμού των καπνιστών που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, το 32,7% του πληθυσμού, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο άτομα, εξακολουθεί να ανήκει στο «κλαμπ» των καπνιστών.
Πόσοι είναι οι ατμιστές
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης:
- το 5% του πληθυσμού της Αττικής χρησιμοποιεί πλέον ηλεκτρονικό τσιγάρο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές
- το 98% απ’ αυτούς είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ,
- το 62,2% δηλώνει ότι ατμίζει μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχοντας διακόψει ολοκληρωτικά τη χρήση κλασικού τσιγάρου
Αναφορικά με τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, σημειώνεται ότι:
- ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1,5% δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν, προτού αρχίσει την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 40% των καπνιστών κλασικού τσιγάρου, επισήμανε ως βλαβερό το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του, με:
- το 3,1%, αυτού του ποσοστού, να χαρακτηρίζει πολύ πιο βλαβερό το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία, απ’ ότι το κανονικό
- το 7,8% να θεωρεί το άτμισμα απλώς βλαβερό και
- το 28,6 να χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό, εξίσου βλαβερό με το κλασικό τσιγάρο
Σχεδόν το 35% από τους ερωτηθέντες απάντησε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό (30,9%) ή πολύ λιγότερο βλαβερό (4,6%) ή καθόλου βλαβερό (0,7%) σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο.
Σημειώνεται ότι το 20,5% των καπνιστών αρνήθηκε να εκφράσει την άποψή του για το θέμα.
Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.058 ενηλίκων εντός του νομού Αττικής.

































