
«Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Τσίπρας προς τους νέους υπουργούς
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους νέους υπουργούς και τους ευχήθηκε καλή δύναμη, τονίζοντας ότι τα καθήκοντά τους δεν θα είναι εύκολα. Ο ίδιος ανέφερε πως «Καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης».
Την ίδια στιγμή, σημείωσε, έχουμε «καθαρή τη δυνατότητα να μπορούμε να μεριμνούμε για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε στις δικές της πλάτες το βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας», υπογραμμίζοντας ότι «στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα βάρος και αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες».
Αγορά εργασίας – κατώτατος μισθός
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, παρά τη μείωση της ανεργίας και την αντιστροφή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να ανασυγκροτηθεί η μισθωτή εργασία. Η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά – αντιθέτως με ότι πιστεύουν οι νεοφιλελεύθεροι – είναι η προϋπόθεση ανάπτυξης της οικονομίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού» ανέφερε, σημειώνοντας ότι παρά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη μείωση της παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, έχει να γίνει πολύ δουλειά «για να καταπολεμήσουμε την παθογένεια της μαύρης εργασίας που όχι μόνο εξαθλιώνει τους μισθωτούς αλλά δημιουργεί και όρους αθέμιτου ανταγωνισμού και λειτουργεί ως αντικίνητρο για την καινοτομία».
Δημόσια διοίκηση
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, το περιουσιολόγιο, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, την εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα και τις προμήθειες.
Παρακολουθήστε βίντεο από την ομιλί ατου πρωθυπουργού:

































