Η συνομιλία που «οδήγησε» στις Πρέσπες: Όλο το παρασκήνιο σε ένα βίντεο

Η συνομιλία που
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το παρασκήνιο της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογο του, της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία «κλείδωσε» το ραντεβού για την υπογραφή της συμφωνίας, καταγράφονται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βήματα για τη συμφωνία…

Συγκεκριμένα, το βίντεο ξεκινά με πλάνα από τις Πρέσπες, ενώ στη συνέχεια αποκαλύπτεται η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ, η οποία και οδήγησε στο «κλείσιμο» της συμφωνίας, στο συγκεκριμένο μέρος.
«Ζόραν, γνωρίζεις την περιοχή που λέγεται Πρέσπες;» ρωτάει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:
«Εδώ είναι Βαλκάνια. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες, αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει».
Σημειώνεται πως στη συνέχεια του βίντεο ακολουθούν πλάνα από την υπογραφή της συμφωνίας, με τη «συνοδεία» των εξής:
«Ένα καινούργιο τραγούδι, ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα μαζί, εδώ στις Πρέσπες. Στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες. Στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας. Στη χώρα μας και στη χώρα σας. Από τον λαό μας και από τον λαό σας».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δημοσιεύοντας το βίντεο στην προσωπική του σελίδα στο twitter, έγραψε, μεταξύ άλλων:
«H Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης που διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 & πλέον χρόνια».

ειδήσεις επικαιρότητας