Σκοπιανό: Νίκη Ζάεφ από τα αποδυτήρια;

Σκοπιανό: Νίκη Ζάεφ από τα αποδυτήρια;
photo: eurokinissi

Ολιστικό σχέδιο: ο «θάνατος» του συνταξιούχου.Του Αργύρη Ντινόπουλου

Επιστροφή στον (αειθαλή) Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων μετά το ναυάγιο της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» αφού η κυβέρνηση αντιλήφθηκε καθυστερημένα ότι η «Μακεδονία του ‘Αη-Λιά» αποτελεί επιτομή του αλυτρωτισμού.
Έτσι ο «’Αη-Λιάς» θα καταλήξει τελικά σε κάτι μεταξύ «Ορεινής», «Ανω» ή και « Βόρειας» «Μακεδονίας» που ο Μάθιου Νίμιτς εδώ και πολλά χρόνια έχει προτείνει και η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί.

Advertisement

Πιθανώς η «Μακεδονία του Ίλιντεν» να αποτέλεσε και ένα «λαγό» έτσι ώστε η τελική σύνθετη ονομασία να γίνει, έστω και στοιχειωδώς, διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση.
Αλλά, βεβαίως, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα αφού στα Σκόπια η «Μακεδονία του Ίλιντεν» έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο τετελεσμένο από το οποίο δεν είναι εύκολο να υποχωρήσει ο Ζόραν Ζάεφ με βάση και τις αντιδράσεις των εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων.
Επιπλέον το «ανθελληνικό κλίμα» στην γειτονική χώρα φαίνεται να φουντώνει αφού η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ερεθίζει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά που αδυνατούν να αντιληφθούν πάγιες και διαχρονικές ελληνικές θέσεις τις οποίες εκλαμβάνουν ως εχθρικές ενέργειες.

Εμείς τρέχουμε, οι σκοπιανοί σκοράρουν

Τα ταξίδια Κοτζιά σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχει με πλήθος διεθνών παραγόντων δεν αποδίδουν ουσιαστικά αποτελέσματα αφού δεν ξεφεύγουν από την εθιμοτυπική και συνηθισμένη διπλωματική διαδικασία.

Στην ουσία πρόκειται για μονότονες επαναλήψεις του ίδιου έργου που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου με τον υπουργό Εξωτερικών να ταξιδεύει, να φωτογραφίζεται και να δίνει συνεντεύξεις χωρίς, όμως, να σημειώνεται κάποιο βήμα προόδου.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» η διπλωματική υπερκινητικότητα Κοτζιά εκλαμβάνεται και ως «ελληνική ιδιορρυθμία» με αρνητικές συνέπειες για την διεθνή εικόνα και υπόσταση της Ελλάδας.
Αυτές είναι διαπιστώσεις που κάνουν έμπειροι διεθνείς παράγοντες οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις εξομολογούνται ότι ασχέτως τελικού αποτελέσματος η Ελλάδα είναι ήδη χαμένη από την ανακίνηση και εξέλιξη του «μακεδονικού ζητήματος».
Δηλαδή ότι οι σκοπιανοί έχουν κερδίσει το αγώνα από τα αποδυτήρια.
Αν μάλιστα, όπως αναμένεται, οι πιέσεις της (και «νονάς» του σκοπιανού αποκαλούμενης) κ. Μέρκελ αποδώσουν, η πολιτική, πλέον, ζημιά για την κυβέρνηση μπορεί να είναι και καταλυτική με βάση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.

ειδήσεις επικαιρότητας