Σκοπιανό: Το χοπ θα ακουστεί στις Πρέσπες

Σκοπιανό : Το χοπ θα ακουστεί στις Πρέσπες
φωτό: eurokinnisi.gr

Ολιστικό σχέδιο: ο «θάνατος» του συνταξιούχου.Του Αργύρη Ντινόπουλου

Η γερμανική κυβέρνηση θα βάλει την τελική σφραγίδα (εκτός από την υπόθεση του ελληνικού χρέους) και στο σκοπιανό. Είναι, μάλιστα, πιθανό η απόφαση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος να είναι «πολιτικά διαχειρίσιμη» για την ελληνική κυβέρνηση, εάν, αντιστοίχως, η στάση της Ελλάδας στο σκοπιανό είναι «πολιτικά διαχειρίσιμη» για τον Ζόραν Ζάεφ.

Όλα αυτά συζητώνται σήμερα στο Βερολίνο ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και στον Γερμανο υπουργό εξωτερικών Χάικο Μόας.

Έτσι οι πολιτικοί σχεδιασμοί του έλληνα πρωθυπουργού για κοινή διαπραγμάτευση Χρέους και Σκοπιανού μπαίνουν στο τελικό στάδιο με καταληκτικές ημερομηνίες τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (για ένταξη των Σκοπίων) και του Eurogroup (για ρύθμιση του ελληνικού χρέους) στα τέλη Ιουνίου.

Μένει, βεβαίως, να φανεί πόσο συμφέρουσα για την Ελλάδα θα είναι αυτή (η ακόμη μία)  «διαπραγμάτευση» του Αλέξη Τσίπρα.

Κοτζιάς και Δημητρόφ δεν τα βρήκαν ούτε στις ΗΠΑ ούτε στις Βρυξέλλες αφού ο Δημητρόφ επέμενε στην «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως μοναδική ονομασία για την οποία θα συμφωνούσε να ισχύσει «έναντι όλων».

Το έργο τελείωσε, αλλά .. συνεχίζεται στο Βερολίνο

Η ανακοίνωση του Κοτζιά ότι το δικό του έργο «τελείωσε» ερμηνεύεται μάλλον ως μετάθεση των ευθυνών στον πρωθυπουργό παρά το γεγονός ότι σήμερα (ο Κοτζιάς) θα δεί τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών ακριβώς για το θέμα των Σκοπίων!

Η απάντηση του Μεγάλου Μαξίμου ότι «πριν τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι κάποιοι βιάζονται να πουν.. χοπ» είναι ενδεικτική της διπλωματικής «ελαφρότητας» με την οποία αντιμετωπίζεται το εθνικό θέμα.

Το τελικό «χοπ», πάντως, φαίνεται ότι θα ακουστεί στις Πρέσπες όπου Τσίπρας-Ζάεφ θα συναντηθούν (πιθανώς και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο) για να ανακοινώσουν την όποια συμφωνία.

Αυτή θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία (Βόρεια, Νέα ή Άνω) και ο Ζάεφ είναι πιθανόν να συμφωνήσει (με προϋποθέσεις και χρονικές μεταθέσεις) αυτή η σύνθετη ονομασία να ισχύσει «έναντι όλων».

Τελικώς η περίφημη ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» αποδεικνύεται ένα είδος «ονοματολογικού λαγού» στην οποία επέμενε ο «σκληροπυρηνικός» Ντιμιτρόφ για να επέλθει τελικώς συμφωνία με την «Βόρεια ή Νέα ή Ανω» στην οποία θα συναινέσει ο «μετριοπαθής» Ζάεφ στις Πρέσπες.

Βεβαίως όλα αυτά τελούν υπό πολλές αιρέσεις αφού πρέπει να ψηφιστούν από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Σκοπίων ενώ ετοιμάζονται συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

ειδήσεις επικαιρότητας