Σεισμική δόνηση στη ΒΑ Αττική το βράδυ της Δευτέρας

Σεισμική δόνηση στη ΒΑ Αττική το βράδυ της Δευτέρας

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας στη Βορειοανατολική Αττική.
Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν 4,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 28 χλμ Βορειοανατολικά της Αθήνας, στην περιοχή της Σταμάτας. Ωστόστο το μικρό εστιακό της βάθος (5 χλμ.) την έκανε ιδιαίτερα αισθητή.

«Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Στην περιοχή έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του μήνα έντονη σεισμική δραστηριότητα και σύμφωνα τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο χθεσινός σεισμός φαίνεται ότι αποτελεί την κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, o κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Θυμίζω ότι αυτή η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί με πολλούς, μικρότερου μεγέθους, σεισμούς, ήδη από τις 2 και τις 3 Ιανουαρίου. Είχε παρουσιαστεί μια ύφεση τις επόμενες ημέρες και ενεργοποιήθηκε πάλι με μικρά μεγέθη στις 9 και στις 10 του μηνός και φαίνεται ότι κορυφώνεται με τον αποψινό σεισμό. (…) Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει.
Ομως η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε και στον παρόντα αιώνα αλλά και σε προηγούμενους αιώνες. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ιστορικό, μπροστά μας το οποίο συναξιολογούμε (…) Τα στοιχεία είναι υπέρ μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

ειδήσεις επικαιρότητας