Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε δύο ώρες, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν στις συνομιλίες οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Συνολικά η συνάντηση κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδος σχετικά με την ονομασία της γείτονος ήταν διάρκειας τριών ωρών.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης» δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. Παράλληλα υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.
Xθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε απάντηση προφανώς των κατηγοριών από την αντιπολίτευση ότι δεν έχουν ενημερωθεί εκπρόσωποί της, δήλωσε ότι εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα από τη συνάντηση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει. «Θα πάρουμε και τις ανάλογες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ενημερωθούν αρμοδίως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι, δεν έχει αποφασιστεί. Παρ’ όλα αυτά, σας λέω ότι η κυβέρνηση προφανέστατα, εφόσον υπάρξει μία οποιαδήποτε εξέλιξη, θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.»

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ ότι μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

ειδήσεις επικαιρότητας