«Τρίζει» η κυβέρνηση: Η παραίτηση Κοτζιά ταράζει τα «νερά» της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ωστόσο, μένει να φανεί και στην πράξη το εάν ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών, φεύγοντας από το υπουργείο, δεν θα «ροκανίσει» και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Κυβέρνησης.

Πληθαίνει η στήριξη στο «πρόσωπό» του

Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνηση «Πράττω», της οποίας είναι επικεφαλής ο ίδιος, συμμετέχει και η βουλευτής Πειραιώς, Γεωργία Γεννιά, οι σχέσεις της οποίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει κατά καιρούς από «σαράντα κύματα». Μάλιστα, στην Κίνηση «Πράττω», συμμετείχε αρχικά και ο Νίκος Τόσκας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά εδώ και καιρό δεν ανήκει πλέον εντός της. Σημειώνεται ότι «κοντά» στο Ν. Κοτζιά φέρεται να είναι και ο βουλευτής Κοζάνης, Δ. Ντζιμάνης, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αριθμεί συνολικά: 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ + 7 των ΑΝΕΛ + 1 (Παπακώστα).
Πάντως, σε περίπτωση που ο Νίκος Κοτζιάς αποφασίσει με το «Πράττω» να τραβήξει «στα άκρα» την «κόντρα» του με τον Αλέξη Τσίπρα και να ανεξαρτητοποιηθεί από τους 153 βουλευτές που αριθμεί σήμερα η κυβέρνηση, η σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με 151 ή και λιγότερους βουλευτές.

Δεν θα ταραχτούν τα «νερά» της συμφωνίας

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Ν.Δ μπορεί να υποβάλει νέα πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από τις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου.
Έτσι, ως «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς δεν αναμένεται να προβεί σε ενέργειες που θα τίναζαν στον αέρα την προοπτική της να περάσει από την ελληνική Βουλή.
Ωστόσο, αυτό εξαρτάται απολύτως από τις εξελίξεις στην γείτονα, καθώς και το εάν θα καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία ή θα οδηγηθεί σε εκλογές, με αβέβαιο το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

ειδήσεις επικαιρότητας