
«Είναι ντροπή ότι το αναπτυξιακό σχέδιο θα το ξαναγράψουν στις Βρυξέλλες», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ενώ υπογραμμίζει επίσης πως τον ίδιο τον δεσμεύουν μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγμτευτώ. Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Γιατί να είμαι δεσμευμένος σε ένα σχέδιο που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και σημειώνει ότι «πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση, οι στοχευμένοι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων».
Το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών
Αναφερόμενος στις παρούσες και μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Σοσιαλδημοκρατία και να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής. Προσθέτει δε πως «πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας που θα έχει τεράστια προβλήματα όταν βρεθεί εκτός».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε «ξεφορτωθεί τον κ. Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015 θα είχε θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ… Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ».

































