ΠτΔ: Θετική, διεθνής εικόνα, η νέα κληρονομιά της Ελλάδας από την κρίση

ΠτΔ: Θετική, διεθνής εικόνα, η νέα κληρονομιά της Ελλάδας από την κρίση

«Μια νέα, θετική, διεθνής εικόνα της χώρας είναι η νέα κληρονομιά της Ελλάδας από την κρίση. Και μια αίσθηση ότι και στα πολύ δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εναρκτήρια ομιλία της στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο φέτος, λόγω ειδικών συνθηκών, πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Όπως επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου, ο κορονοϊός ματαίωσε φέτος την ετήσια συγκέντρωση των συνέδρων του Φόρουμ στον ιστορικό χώρο των Δελφών, ωστόσο δεν κατέβαλε τη δημιουργική φαντασία των διοργανωτών του, που ταχύτατα προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και χαρακτήρισε «επίκαιρη και απολύτως εύστοχη η εστίαση του 5ου αυτού Φόρουμ στη δημόσια υγεία».

Advertisement

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρώτο κύμα του κορονοϊού με αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και εξαιρετική αποτελεσματικότητα και τόνισε ότι «το κράτος κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και η Ελλάδα τον σεβασμό της διεθνούς κοινής γνώμης».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η θωράκιση του συστήματος υγείας δεν είναι μόνο στοίχημα ποιότητας ζωής και υποχρέωση του κράτους προς την κοινωνία. Είναι επίσης το πεδίο στο οποίο κρίνεται και σφυρηλατείται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία.

«Η πανδημία και η υγειονομική πρόκληση είναι το νέο πρίσμα μέσα από το οποίο μπορούμε να επαναξιολογήσουμε όλες τις πολιτικές» σημείωσε και προσέθεσε: «Η πανδημία κατέδειξε ότι η καλή οργάνωση και προετοιμασία, η ταχεία διαχείριση κρίσεων, ο σχεδιασμός πολιτικής με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, όλα αυτά ορίζουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Κάποιες φορές αυτή ισοδυναμεί με τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Παράλληλα, παρατήρησε ότι η πανδημία μας υπενθύμισε την αξία των δημόσιων αγαθών και ενός αποτελεσματικού πλέγματος κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους, σημειώνοντας ότι «ως κοινωνία είμαστε τόσο δυνατοί όσο ο πιο αδύναμός μας κρίκος» και «ακόμη και οι ισχυροί μπορούν να βρεθούν σε έσχατη αδυναμία», και υπογράμμισε: «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας».

Αναφερόμενη στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της πανδημίας παγκοσμίως, υποστήριξε ότι η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές πολλών κοινωνιών. «Κάθε ανθρώπινη απώλεια έχει το δικό της μοναδικό βάρος. Η χώρα μας είχε κι αυτή το -μικρό ευτυχώς- μερίδιό της» σημείωσε

Ωστόσο, επισήμανε, ότι οι κρίσεις έχουν και θετική συμβολή όταν μετασχηματίζονται σε διδάγματα για τη ζωή. «Η χώρα μας μετέτρεψε μια δεινή κρίση σε ευκαιρία. Ενισχύσαμε τις δομές του κράτους μας, κάνοντας όχι απλώς μικρά βήματα αλλά άλματα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας. Δημόσιες υποδομές και πλατφόρμες συγκροτήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο, για να επιτρέψουν στο κράτος, την εκπαίδευση, την οικονομία, τη συλλογική ζωή, να λειτουργήσουν με τους περιορισμούς της φυσικής αποστασιοποίησης», τόνισε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι, το 2020 θα καταγραφεί ως έτος κατά το οποίο η Ελλάδα μείωσε δραστικά το χάσμα ψηφιακού αλφαβητισμού που μας χώριζε από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο.
Κλείνοντας, την ομιλία της, τόνισε, ότι ζούμε σε μια διεθνή πραγματικότητα παγκόσμιων προκλήσεων και αποσταθεροποίησης και υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις επιβάλλουν την υπεράσπιση του διεθνούς κράτους δικαίου, των πολυμερών θεσμών, οργανισμών, συμφωνιών, που εξασφαλίζουν, δεκαετίες τώρα, την παγκόσμια ειρήνη μέσα από δομές διακρατικής συνεργασίας.

«Η πολυμερής συνεργασία, το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις και οργανισμοί, αποτέλεσαν έργο σοφίας της ανθρωπότητας μετά την εμπειρία δυο καταστροφικών παγκοσμίων πολέμων. Ένα λειτουργικό διεθνές πολυμερές σύστημα είναι αυτό που μας χωρίζει από την αποκρουστική ανάδυση των εθνικισμών και των συγκρούσεων που στοίχισαν στην ανθρωπότητα εκατόμβες θυμάτων» τόνισε η Πρόεδρος.

Τέλος, υπενθύμισε ότι οι Δελφοί της αρχαιότητας υπήρξαν τόπος ανθρώπινης σοφίας και ειρηνικής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι «Οι ενώσεις των πόλεων-κρατών, οι Δελφικές αμφικτυονίες αναπέμπουν ξανά ένα σύγχρονο μήνυμα ειρήνης, αμοιβαίας κατανόησης και πολυμερούς συνεργασίας».

ειδήσεις επικαιρότητας