Υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό

Αυτή είναι η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έστειλαν τα Σκόπια (pdf)
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και επισήμως πλέον τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία».
Σημειώνεται πως τις υπογραφές στο κείμενο της συμφωνίας έβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στις Πρέσπες και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ενώ λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι δηλώσεις

Σε δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
«Είμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον» και «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών».
Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά και επισήμανε ότι «γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για μια «δίκαιη και έντιμη συμφωνία» και τόνισε ότι «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα».
Σημειώνεται πως αυτήν την ώρα, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μεταβαίνουν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

ειδήσεις επικαιρότητας