Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη 2019

Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη 2019

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και 300ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, οργάνωσε χθες Πέμπτη 13 Ιουνίου φεστιβάλ αιμοδοσίας με τίτλο «Bloody Festival» με ποικίλες δράσεις στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 256, Μοσχάτο.

Ακολουθεί ένα πληροφοριακό δελτίο για να αναρωτηθείς και να μάθεις

Advertisement

Είσαι ήδη αιμοδότης;

Σε ευχαριστούμε και σε παρακαλούμε να συνεχίσεις να προσφέρεις αίμα όσο συχνά επιτρέπεται και μπορείς. Έλεγξε πότε οργανώνεται αιμοδοσία κοντά στην περιοχή σου, και διάβασε προσεκτικά για τους παράγοντες που μπορεί να μην σου επιτρέψουν να προσφέρεις το αίμα σου.

Δεν έχεις προσφέρει ποτέ αίμα, αλλά θέλεις οπωσδήποτε να το κάνεις;

Εάν έχεις ήδη πάρει την απόφαση να προσφέρεις αίμα και δεν μπορείς να περιμένεις τότε επικοινώνησε μαζί μας τώρα για να βρεις που είναι το πιο κοντινό σε εσένα μέρος για να αιμοδοτήσεις. Πριν από αυτό μάθε τα βασικά κριτήρια επιλογής των αιμοδοτών, φάε κάτι ελαφρύ μέσα στις επόμενες τρείς ώρες πριν δώσεις αίμα και φέρε μαζί σου την ταυτότητα σου. Θα σε δούμε σύντομα !

Θα ήθελες να προσφέρεις αίμα, αλλά ακόμη δεν έχεις αποφασίσει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες. Δεν φαίνεται σωστό, έτσι δεν είναι ; Εάν είσαι υγιής, το πιθανότερο είναι ότι μπορείς να προσφέρεις αίμα και έτσι να βοηθήσεις και εσύ να βγουν τα νούμερα. Με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρείς ζωές, χωρίς να σου κοστίσει τίποτα. Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες διαβάζοντας τα κριτήρια επιλογής αιμοδότη και μετά βρες το πλησιέστερο σημείο σε σένα προκειμένου να προσφέρεις αίμα

Η μήπως φοβάσαι τις βελόνες;

Εάν δεν το έχεις κάνει ποτέ, το να προσφέρεις αίμα μπορεί να ακούγεται τρομακτικό. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί άνθρωποι σαν εσένα ξεπέρασαν τους φόβους τους και ανακάλυψαν ότι το να προσφέρεις αίμα δεν είναι και τόσο τρομερό. Στην χειρότερη περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό και γρήγορο τσίμπημα, είναι αυτό τόσο σημαντικό ώστε να μην σου επιτρέπει να σώσεις τρείς ανθρώπους; Μάθε τι ακριβώς θα συμβεί ξεκινώντας από την συμπλήρωση του ιστορικού μέχρι την στιγμή που θα σε κεράσουμε φρυγανιά και πορτοκαλάδα. Έχουμε επίσης και απαντήσεις για τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν στην σελίδα συχνές ερωτήσεις .

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Έχουμε συλλέξει μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στατιστικά για το αίμα :
• μάθε τι είναι η αυτόλογη προκατάθεση, και η αιμοπεταλιαφαίρεση
• μάθε εάν μπορείς να προσφέρεις αίμα αφού έχεις επισκεφθεί κάποιες περιοχές
• μάθε τι σημαίνει να έχεις σπάνια ομάδα αίματος
• μάθε τι κάνουμε στο αίμα που συλλέγουμε από τους αιμοδότες
• βρες τις απαντήσεις σε όσα σχετίζονται με το αίμα και την αιμοδοσίας

Και λίγη ιστορία για να μην ξεχνάμε τους πρωτοπόρους, αλλά και να τους …τιμάμε!

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Μπάντεν της τότε Αυστροουγγαρίας στις 14 Ιουνίου 1868 ο Καρλ Λαντστάινερ.

Επιφανής αυστριακο-αμερικανός γιατρός και βιολόγος. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για την ανακάλυψη των κύριων ομάδων αίματος (σύστημα ΑΒΟ), που έκανε τη μετάγγιση αίματος πρακτική ρουτίνας. Επίσης, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην εξέλιξη της ιατροδικαστικής, της γενετικής και της ανθρωπολογίας.

Γιος μεγαλοδημοσιογράφου της Βιέννης, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1886-1891) και στη συνέχεια χημεία στο Βίρτσμπουργκ, το Μόναχο και τη Ζυρίχη (1891-1893).

Ως βοηθός ερευνητής στο Παθολογοανατομικό Ινστιτούτο της Βιέννης (1898-1908) και ως καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1909-1919), διαπίστωσε βασικές διαφορές στο αίμα των ανθρώπων, που εξηγούσαν τον κίνδυνο από τις χωρίς διάκριση μεταγγίσεις αίματος. Το 1901 μπόρεσε να αποδείξει ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις κύριοι τύποι ανθρώπινου αίματος, οι οποίοι διέφεραν στο είδος των αντιγόνων, που ήταν συνδεδεμένα με την κυτταρική μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο Λαντστάινερ ονόμασε τις ομάδες τού αίματος A, Β και Ο. Μία τέταρτη ομάδα, που είχε και τα δυο αντιγόνα Α και Β (ομάδα ΑΒ) προστέθηκε τον επόμενο χρόνο.

Πολύ αργότερα, το 1927, όταν είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ με υποτροφία του Ιδρύματος Ροκφέλερ, περιέγραψε τα συστήματα ομάδων αίματος Ρ, Μ και Ν, και το 1940 ανακάλυψε μαζί με τον Αλεξάντερ Γουίνερ (1907-1976) τον παράγοντα Ρέζους (Rhesus) ή Rh, από το όνομα του είδους του πιθήκου στον οποίο έκανε την ανακάλυψη. Ο παράγοντας Rh είναι η βάση μιας σειράς συμβάντων που μπορούν να λάβουν χώρα στο αίμα μητέρας και εμβρύου, προκαλώντας αποβολή ή μία επικίνδυνη νόσο του νεογεννήτου.

Το έργο του Λαντστάινερ προσέθεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της ιατροδικαστικής, προσφέροντας αποδεκτές νομικά ενδείξεις πατρότητας και βοήθεια σε περίπτωση εγκλημάτων. Η απόδειξη ότι οι ομάδες αίματος κληρονομούνται από ειδικά γονίδια προσέφερε ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μελέτη της γενετικής του ανθρώπου και την ανθρωπολογία.

Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζει το βιβλίο «The Specificity of Serological Reactions» («Η ειδικότητα των ορολογικών αντιδράσεων», 1936), κλασικό κείμενο που βοήθησε στην καθιέρωση της επιστήμης της ανοσοχημείας.

Στην προσωπική του ζωή, το 1890 απαρνήθηκε τον ιουδαϊσμό και βαπτίστηκε χριστιανός (ρωμαιοκαθολικός). Το 1916 νυμφεύτηκε την ελληνικής καταγωγής Λεοπολδίνη – Ελένη Βλαστού (1880-1943), με την οποία απέκτησε ένα παιδί, τον μετέπειτα χειρουργό Έρνστ Λαντστάινερ (1917).

Ο Καρλ Λαντστάινερ πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 26 Ιουνίου 1943, σε ηλικία 75 ετών.

Πηγή πληροφοριών: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α),www.sansimera.gr

ειδήσεις επικαιρότητας