Μαίνεται η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας: Συνεχίζονται οι περιορισμοί για τα F-35

Μαίνεται η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας: Συνεχίζονται οι περιορισμοί για τα F-35
photo αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διατήρηση του περιορισμού στην πώληση των F-35 στην Τουρκία αποφάσισε χθες η  κοινή διάσκεψη Βουλής και Γερουσίας για το συγκερασμό των δύο κειμένων του νομοσχεδίου για τα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας.

Εντείνονται οι πιέσεις για την απελευθέρωση του Πάστορα

Συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο – που θα πρέπει να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου – απαγορεύει προσωρινά την μεταφορά των αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η νέα αυτή εξέλιξη αυξάνει περαιτέρω την πίεση του Κογκρέσου προς την Άγκυρα για να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους υπόλοιπους αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία και να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, ο οποίος απαγορεύει την μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

«Η Τουρκία είναι μάλλον απειλή παρά σύμμαχος»

Η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη εξ’ αιτίας της παρουσίας της βουλευτή Kay Granger στην επιτροπή, της οποίας εκλογική περιφέρεια είναι το Fort Worth του Τέξας, έδρα της εταιρείας Lockheed Martin. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ομογενείς έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν, ζητώντας να παραμείνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φρασεολογία για την Τουρκία, που πέρασαν στο κείμενο της Γερουσίας οι Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ. Μάλιστα, σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της βουλευτή Kay Granger, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα παρά σύμμαχος. «Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα εκδηλωθούν ακόμη και πιο αυστηρές προσπάθειες στο Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο», κατέληξε ο ίδιος.

ειδήσεις επικαιρότητας