ΗΠΑ: Ύφεση 3,5% το 2020 – Η μεγαλύτερη από το 1946

ΗΠΑ: Ύφεση 3,5% το 2020 - Η μεγαλύτερη από το 1946
pixabay

Ύφεση 3,5% κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ το 2020, που είναι η μεγαλύτερη από το 1946, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Η ύφεση οφείλεται στα μεγάλα πλήγματα που δέχθηκαν εταιρείες του τομέα υπηρεσιών, όπως οι αεροπορικές εταιρείες και τα εστιατόρια, που οδήγησαν εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία και τη φτώχεια. Το 2019, η οικονομία των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί 2,2%, ενώ εισήλθε σε ύφεση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στα τέλη του 2020 επιβραδύνθηκε η δυναμική του ρυθμού ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 4%, καθώς ο κορονοϊός και η λήξη των κρατικών μέτρων στήριξης περιόρισαν την καταναλωτική δαπάνη και εν μέρει επισκίασαν την καλή πορεία του μεταποιητικού τομέα και της στεγαστικής αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματός της αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει συγκρατηθεί τους τελευταίους μήνες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και είναι πιθανόν να αξιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ ώστε να ασκήσει πίεση σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που έχουν αντιδράσει για το κόστος του σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε λίγο μετά το νέο πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας