
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί στις 29 Μαρτίου 2019.
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε.
Η Μέι πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι σωστό το σενάριο» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, ότι η κυβέρνησή της θα καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο. Νωρίτερα, η Μέι απέκλεισε επίσης την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Η Τερέζα Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία για το Brexit
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες σχετικά με το Brexit, καθώς αναμενόταν να απορριφθεί με «σημαντική διαφορά».
Η Μέι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου σήμερα για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για την ψηφοφορία, δύο πηγές δήλωσαν στην υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ότι η ψηφοφορία ματαιώνεται. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.
Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.
Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.
Η Βρετανία μπορεί να σταματήσει μονομερώς το Brexit
Το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) αποφάνθηκε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.
Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, το ΔΕΕ αποφάνθηκε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

































