
Του Αργύρη Ντινόπουλου
Το «φάντασμα» του Αμπντουλάχ Οτζαλάν πλανάται πάνω από το Υπουργείο Εξωτερικών, από το κτίριο της ΕΥΠ στην οδό Κατεχάκη, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναθεματίζει εκείνο το βράδι του Ιουλίου 2016 που υποσχέθηκε την άμεση παράδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών στον Ερντογάν, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα λεγόμενα του ιδίου του τούρκου προέδρου.
Ο Νίκος Κοτζιάς (μετά την «επιτυχία» στο σκοπιανό που προ ημερών επιχείρησε να την «φορτώσει» στον Πρωθυπουργό) θα πρέπει και αυτός να έχει μετανιώσει για την «φαεινή» ιδέα να αναλάβει την πρωτοβουλία για πρόσκληση του Ερντογάν στην Αθήνα, πέρυσι τον Δεκέμβριο και μάλιστα μια ημέρα μετά την.. ονομαστική του εορτή (του Κοτζιά)
Η διπλωματία της γραβάτας
Η εικόνα του δουλικού χαμόγελού του κατά την υποδοχή και η επίδειξη της γραβάτας που του είχε δωρίσει ο Ερντογάν και την οποία είχε επιλέξει να φορά την ημέρα άφιξης του τούρκου προέδρου, μάλλον θα τον στοιχειώνει.
Μαζί βεβαίως με την ιστορική φράση του προς τον Ερντογάν : GOOD DIPLOMACY !
Το «σενάριο Οτζαλάν» διακινείται έντονα τις τελευταίες ώρες, μετά, δηλαδή, τα χθεσινά μηνύματα της Άγκυρας:
- Διακοπή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες
- Αυξημένη ετοιμότητα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο
Η αρχή, βεβαίως, έγινε με τον τούρκο αντιπρόεδρο και κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπει Μποζντάγ που δήλωσε ότι η Τουρκία θα «πακετάρει» και θα φέρει πίσω τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.
Πακετάρισμα αλά Οτζαλάν
Σε αμιγώς επιχειρησιακό επίπεδο αυτό το «πακετάρισμα» μπορεί να γίνει με την δοκιμασμένη μέθοδο Οτζαλάν.
Όχι στην Ελλάδα, αλλά σε κάποια άλλη χώρα. Γιατί τώρα που οι οκτώ τούρκοι είναι ελεύθεροι , μπορούν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε «τρίτη χώρα». Όχι , βεβαίως, γιατί οι ίδιοι θα το επιθυμούν. Αλλά γιατί θα «πειστούν» ότι σε αυτήν την «τρίτη χώρα» θα είναι απολύτως ασφαλείς.
Το ίδιο είχε γίνει και με τον Οτζαλάν, ο οποίος όσο ήταν στην Ελλάδα (κρυμμένος σε ένα σπίτι στην Νέα Μάκρη) αποτελούσε «βάρος» για την τότε κυβέρνηση Σημίτη-Πάγκαλου ( το «δίδυμο των Ιμίων»). Τον έπεισαν ότι στην Κένυα θα ήταν απολύτως ασφαλής και εκεί τον «πακετάρισαν» οι Τούρκοι.
Γιατί, βεβαίως, απαγωγή των 8 τούρκων αξιωματικών δεν μπορεί να γίνει σε ελληνικό έδαφος, αλλά σε μια «τρίτη χώρα» κάπου μεταξύ Αφρικής , πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας ή και Μέσης Ανατολής, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.
Τι έγινε τότε
Στην υπόθεση Οτζαλάν σχεδόν κανείς δεν ζήτησε τότε ευθύνες από την κυβέρνηση της Κένυας, ούτε βρέθηκε ποτέ άκρη για τον τουρκικό ιδιωτικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι , ούτε για το πώς οι τούρκοι κομάντος κυκλοφορούσαν με την άνεσή τους στην πρωτεύουσα και μετά εισέβαλαν στην κατοικία του έλληνα πρέσβη.
Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί, σήμερα, μια παρόμοια πρωτεύουσα, ένα παρόμοιο αεροδρόμιο και ένα ανάλογο κρησφύγετο ;
Το ερώτημα είναι πώς θα πειστούν οι 8 τούρκοι να πάνε «για καλλίτερα» κάπου εκτός Ελλάδος. Αλλά και τι θα μπορέσουν να αντιτάξουν όταν αυτό τους προταθεί με τρόπο που δεν θα σηκώνει αντίρρηση ; Εδώ ο (σκληροτράχηλος) Οτζαλάν και έκανε πίσω για να βρεθεί από την Νέα Μάκρη στις τουρκικές φυλακές.
Οι συμπτώσεις
Υπάρχει, βεβαίως και η πολιτική και ιστορική σημειολογία. Η υπόθεση Οτζαλάν διαδραματίστηκε ( Ιανουάριο-Φεβρουάριο 1999) , ακριβώς τρία χρόνια μετά τα Ίμια και βεβαίως με τους ίδιους έλληνες πρωταγωνιστές ( Σημίτης, Πρωθυπουργός – Πάγκαλος, Υπουργός Εξωτερικών)
Αποτέλεσε την αιτία για απομάκρυνση του Θεόδωρου Πάγκαλου από το Υπουργείο Εξωτερικών και την αναβάθμιση σε Υπουργό Εξωτερικών ( μέχρι τότε ήταν αναπληρωτής) του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ( εκτός όλων των άλλων, Καστελόριζο ,Μνημόνιο κλπ) προσέλαβε και ως σύμβουλος τον.. Νίκο Κοτζιά.
* Ο Αργύρης Ντινόπουλος, ως ρεπόρτερ του ΑΝΤ-1, κάλυψε στην Κένυα την υπόθεση Οτζαλάν.