
Υποχρεωτική καθίσταται πλέον η επισήμανση προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου.
Σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 7 του ν. 4492/2017 το γάλα, καθώς και όλα τα συναφή γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά αναγράφοντας πάντα την ταυτότητά τους (χώρα προέλευσης).
Αν και ο νόμος έχει θεσπιστεί από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς, η υλοποίησή του τίθεται τώρα σε εφαρμογή, καθώς αναμενόταν η έκδοση της απόφασης που θα όριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες της αναγραφής.
Με βάση την απόφαση, πλέον θα πρέπει να αναγράφονται σε όλες τις συσκευασίες η χώρα επεξεργασίας, η χώρα αρμέγματος αλλά και η χώρα συσκευασίας. Θα πρέπει δε να αναγράφεται η κάθε χώρα ξεχωριστά και ολογράφως, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για χώρα εντός της Ε.Ε. ή όχι.
Πώς θα γίνεται η αναγραφή;
Σε περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος θα πρέπει να αναγραφούν με φθίνουσα σειρά, αναλόγως του ποσοστού πρόσμιξης. Ακόμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν πρόκειται για χώρα εντός Ε.Ε., οι ενδείξεις μπορούν να αποδοθούν ενιαία, ανεξαρτήτως αναλογίας ως «Προέλευση γάλακτος εντός Ε.Ε.» ενώ όταν πρόκειται για χώρα εκτός Ε.Ε., οι ενδείξεις αποδίδονται ως «Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε.», εξίσου ενιαία.
Η απόφαση ορίζει επίσης πως οποιαδήποτε ένδειξη αναφέρει «Προέλευση γάλακτος: χώρα» θεωρείται πλέον μη νόμιμη και μη έγκυρη, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν η χώρα αρμέγματος, συσκευασίας και οποιουδήποτε είδους επεξεργασίας είναι η ίδια.
Μέσω του συγκεκριμένου νόμου τονίζεται πλέον και η απαγόρευση απεικόνισης της ελληνικής σημαίας, καθώς η ύπαρξη αυτής της… «κατηγοριοποίησης» νοείται μόνο σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυροκομικές ύλες, κρέμες, επιδόρπια με βάση το γάλα) αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής, τα οποία έχουν απονεμηθεί με το «Ελληνικό σήμα».
Εξαίρεση στο συγκεκριμένο κανόνα αποτελούν τα προϊόντα ΠΟΠ, στα οποία δεν χρειάζεται επιπλέον αναγραφή επισήμανσης περί προέλευσης του γάλακτος.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων θα γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet.
Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης δεν εξαιρούνται και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, μπορούν όμως να εξαιρεθούν τα τελικά προϊόντα, τα οποία παράγονται νομίμως ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθεται σε εμπορία στην Ελλάδα, αναγράφοντας και τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.

































