Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης (video)

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων
photo by pixabay

Η επιβλητική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων δέσποσε την Κυριακή κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης, ενώπιον του Εμανουέλ Μακρόν και Ευρωπαίων ηγετών. Την παράσταση έκλεψε η ιδιαίτερα εντυπωσιακή πτήση με flyboard που διαθέτει στροβιλοκινητήρα, πάνω από το κεφάλι του Γάλλου προέδρου.

Εντυπωσιακότερη από ποτέ η φετινή παρέλαση στο Παρίσι για τη μέρα της Βαστίλης.

Αεροσκάφη σε σχηματισμούς, άρματα μάχης και επιδείξεις από Γάλλους στρατιώτες, αλλά και κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερα καινοτόμο: τον «Ιπτάμενο Στρατιώτη».

Πρόκειται για μία εφεύρεση του πρώην πρωταθλητή του τζετ σκι Φρανκ Ζαπάτα, ένα flyboard με στροβιλοκινητήρα. Έκανε μάλιστα ο ίδιος την επίδειξη, κρατώντας ένα όπλο στα χέρια. Το συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να ανεβεί στα τρία χιλιόμετρα και να αναπτύξει ταχύτητα έως και 190 χιλιόμετρα.

Η φετινή Ημέρα της Βαστίλης ήταν αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, κάτι που επεσήμανε και ο Γάλλος πρόεδρος, με τη συμμετοχή περίπου 4.300 στρατιωτών, δεκάδων αεροσκαφών και 196 οχημάτων.

«Είναι προτεραιότητα της προεδρίας μου να προσπαθήσω να ωθήσω τα ευρωπαϊκά έθνη στο να έχουν μία κοινή αμυντική δυνατότητα, να ενεργούν συλλογικά», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Την παρέλαση παρακολούθησαν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ τους η Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντέ Σόουζ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες προς τον Γάλλο πρόεδρο, σε διάφορα σημεία των Ηλυσίων Πεδίων, κατά την άφιξή του στο σημείο της παρέλασης.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων

Δύο προβεβλημένοι εκπρόσωποι του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων περιλαμβάνονται στους 152 ανθρώπους που συνελήφθησαν σήμερα στο Παρίσι στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Το γραφείο του εισαγγελέα της γαλλικής πρωτεύουσας επιβεβαίωσε ότι οι Ζερόμ Ροντρίγκες και Μαξί Νικόλ συνελήφθησαν και ανακρίνονται ως ύποπτοι για τη διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης.

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων λίγο μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης.

Η λεωφόρος αυτή στο κεντρικό Παρίσι παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία μόλις τελείωσε η παρέλαση αλλά λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος επιχείρησαν να την καταλάβουν.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε πλάνα με αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, οι οποίοι προσπάθησαν να φράξουν τον δρόμο με κάδους απορριμμάτων, μεταλλικά οδοφράγματα και άλλα αντικείμενα. Ακούστηκαν ισχυροί θόρυβοι, ενώ κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών και πυρπόλησαν έναν κάδο απορριμμάτων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 152 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Παρίσι για αδικήματα που περιλαμβάνουν πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρχές, βανδαλισμό, επίθεση εναντίον αξιωματούχων και οπλοκατοχή.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 μετέδωσε νωρίτερα ότι περίπου 20 με 50 διαδηλωτές που βρίσκονταν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος πριν ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση γιουχάρισαν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Κάποιοι μάλιστα άφησαν στον αέρα κίτρινα μπαλόνια, ένα σύμβολο του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, σύμφωνα με τον σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας