Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών του ΝΑΤΟ μετά την αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies

Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών του ΝΑΤΟ μετά την αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κλήθηκαν για μια έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της κατηγορώντας την Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.

Advertisement

«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή.

Τι είναι η Open Skies

Η διεθνής συνθήκη «Open Skies», στην οποία συμμετέχουν 34 κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υπεγράφη το 1992, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2002, και έχει χαρακτήρα υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποσκοπώντας στη διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (διατλαντικά) από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, μέσω εναέριων παρατηρήσεων.

Με απλά λόγια η συμφωνία «Open Skies» («Ανοικτοί Ουρανοί») ανάμεσα στα κράτη (Ρωσία, ΗΠΑ, κ.α.) επιτρέπει στις 34 συνολικά χώρες που την υπέγραψαν να στέλνουν η μία στην άλλη αεροσκάφη για αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από στρατιωτικές και άλλες «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις, στη διάρκεια των οποίων μπορούν να τραβούν φωτογραφίες (και υπέρυθρες) και να χρησιμοποιούν τα ραντάρ τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, armynow.gr

ειδήσεις επικαιρότητας