
Αντεπίθεση σε τρεις κινήσεις προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν, από την πολιτική πανωλεθρία την οποία υπέστη από την εθνική τραγωδία στο Μάτι στην οποία έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι.
Ο Αλέξης Τσίπρας ματαίωσε τις φιέστες στην Πνύκα ή στο Καστελλόριζο, για την έξοδο από το Μνημόνιο και ετοιμάζει… απόδραση στην Ιθάκη από όπου – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – θα εκφωνήσει διάγγελμα, πιθανότατα αύριο, προς τον ελληνικό λαό για να ανακοινώσει επισήμως το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα του κ. Τσίπρα θα αποτελεί ένα… πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη στα χέρια της.
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η χώρα πλέον αναλαμβάνει την άσκηση την οικονομικής πολιτικής, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και οι μέρες που έρχονται για τον ελληνικό λαό θα είναι καλύτερες.
Οι διατυπώσεις του εντούτοις, θα είναι πολύ προσεχτικές και θα τονιστεί η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και των ορθών επιλογών στην διαχείριση της ελληνικής οικονομίας για να μην επιστρέψουμε σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Ενας δύσκολος ανασχηματισμός
Στην συνέχεια τον περιμένει ένας δύσκολος ανασχηματισμός και αυτό γιατί θα πρέπει να ελιχθεί ανάμεσα σε «αμετακίνητους» υπουργούς, αποκρούοντας τα βέτο και τα τελεσίγραφα που του έχουν στείλει οι ίδιοι αλλά και οι δανειστές.
Αμετακίνητοι θεωρούνται κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Τζανακόπουλος και Κοτζιάς, καθώς και ο εταίρος της συγκυβέρνησης Πάνος Καμμένος.
Πρόσωπο-«κλειδί» του ανασχηματισμού θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει λάμψει διά της απουσίας και της σιωπής του και δεν φαίνεται πρόθυμος να συμμετέχει σε πανηγυρισμούς για την έξοδο. Η αντικατάστασή του «σκοντάφτει» εξάλλου σε βέτο των δανειστών, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπερβεί ο Πρωθυπουργός.
Μεγάλο αγκάθι επίσης, για τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, τον οποίο επιθυμεί να μετακινήσει στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι όμως στο οποίο δεν φαίνεται να επιθυμεί ο αναπληρωτής υπουργός που πρόσφατα του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του κ. Τόσκα μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Προστασίας του πολίτη.
Ο κ. Σκουρλέτης βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και εξαιτίας των μηνύσεων που έχουν καταθέσει για το θέμα οι οικογένειες των θυμάτων.
Πάντως, ο Χρήστος Σπίρτζης σε αυτή την περίπτωση φέρεται να είναι να είναι ο πιθανότερος να διαδεχτεί τον Πάνο Σκουρλέτη.
Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη) και μεταξύ των προσώπων που φέρονται έτοιμα να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο είναι ο νυν γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.
Τα δωράκια της ΔΕΘ
Η συνέχεια θα δοθεί στη ΔΕΘ από όπου ο Πρωθυπουργός θα μοιράσει προεκλογικά δωράκια, βγάζοντας το τελευταίο βέλος από την φαρέτρα του στην τελική ευθεία για τις κάλπες.
«Το «Τσοβόλα, δώσ” τα όλα» θα ωχριά μπροστά στο «Αλέξη, δώσ” τα όλα». Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα «πουλάει» την έξοδο από τα μνημόνια, θα μιλάει για φοροελαφρύνσεις που έρχονται και θα αφήνει να αιωρείται στον αέρα η αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις, με το βλέμμα φυσικά στις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις», γράφει ο ΒΗΜΑτοδοτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις Τσίπρα από τη ΔΕΘ, θα αφορούν συγκεκριμένα φοροελαφρύνσεις (μειώσεις ως 30% στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) και θετικά μέτρα στον τομέα της εργασίας (π.χ. σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας).
Αποτελεί ακόμα ερωτηματικό αν ο κ. Τσίπρας αναφερθεί στα 8 Σεπτεμβρίου και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για την 1.1.2019, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρουσιάζουν ως δεδομένη την αναβολή της και μάλιστα σε συνεννόηση με τους θεσμούς και όχι ως μονομερή ενέργεια.

































