Δεν θα δοθούν σε όλους τα αναδρομικά – Αφορά υποθέσεις που έκρινε το ΣτΕ

20 χιλιάδες αιτήσεις την ημέρα από τους συνταξιούχους – Πώς θα διεκδικήσετε χρήματα

Δεν θα δοθούν σε όλους τα αναδρομικά - Αφορά υποθέσεις που έκρινε το ΣτΕ

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ στην ΕΡΤ1 για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή περικοπών σε συνταξιούχους ξεκαθάρισε ότι δεν παράγει νομολογία και δεν υπάρχει θέμα αναδρομικότητας. Η επιστροφή αναδρομικών αφορά υποθέσεις που έχουν κριθεί από το ΣτΕ και δεν είναι απόφαση υπέρ όλων, γιατί θίγεται το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί το δημόσιο ταμείο αφού -από τις προηγουμενες κυβερνήσεις- έχει δεσμευθεί η χώρα να μην υπερβαίνει το όριο του 16,2% του ΑΕΠ για τις συντάξεις.
Ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κουτρουμάνη, ότι πρώτα έφτιαξε το νομοσχέδιο που έκοβε τις συντάξεις και σήμερα διαμαρτύρεται πως αυτό δεν είναι σωστό. «Ο κ. Κουτρουμάνης διακατέχεται από έλλειψη πολιτικής συνέπειας για κάτι που έκανε αυτός και τώρα καλεί τη σημερινή κυβέρνηση να πληρώσει» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην περικοπούν οι συντάξεις κάποιοι κάνουν πολιτικά παιχνίδια με τα αναδρομικά ως αντίβαρο στην επιλογή της κυβέρνησης.

Ανοιξε ο δρόμος

Σύμφωνα με τα «Νέα», η παραίτηση του κράτους από το δικαίωμα της έφεσης όπως έγινε με τους δύο συνταξιούχους ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για επιστροφές αναδρομικών από την πρώτη Ιουνίου 2015 και μετά. Αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης των οφειλομένων. Η όλη υπόθεση με τους δύο πρώτους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά έχει ώς εξής: το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το εναγόμενο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ έχει υποχρέωση να καταβάλει σε αυτούς το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής. Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία καλούσε τον ασφαλιστικό οργανισμό να μην ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτει σήμερα το κείμενο της αναίρεσης που κατέθεσε στο ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών κατά πρωτόδικης απόφασης για την επιστροφή κομμένων δώρων σε δημόσιους υπαλλήλους στην οποία μάλιστα υιοθετούνται οι περικοπές που έγιναν το 2012.

Η κυβέρνηση δηλαδή εμπαίζει τους συνταξιούχους που κάποτε τους στήριζε και ο ΣΥΡΙΖΑ που «κρέμαγε στα μανταλάκια» τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που έπαιρναν, τώρα υιοθετεί τις περικοπές αυτές. Κάνοντας μάλιστα αναίρεση κατά της υπ’ αριθμ. Α271/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πύργου με την οποία υποχρέωνε το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε κάθε μία από τις τέσσερις δικαστικές υπαλλήλους το ποσό των 2.750 ευρώ εντόκως που αφορά δώρα εορτών και αδείας τα οποία κόπηκαν για τα έτη 2013, 2014 και 2015(νόμος 4093/2012).

Η δικαίωση από τα Ειρηνοδικεία

Μέχρι στιγμής, τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχουν δικαιώσει έναν συνταξιούχο του Δημοσίου από την Αθήνα, αλλά και έξι εν ενεργεία εργαζόμενους από τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου για το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων. Το αίτημά τους αφορούσε στην αναδρομική καταβολή των τριών Δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας) καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους.

Οι συνταξιούχοι μπορούν βάσει του νόμου να διεκδικούν έως 5ετία. Στην κατάθεση της αγωγής οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξέρουν τι διεκδικούν και αυτό θα πρέπει να το δουν με τους δικηγόρους τους. Στα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2013 και μετά αναγράφονται όλα αυτά.

Οι διεκδικήσεις όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με γνωμοδότηση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το «γράμμα» του ΣτΕ. Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά!

Προϋπόθεση είναι να γίνουν αγωγές για να καθοριστούν τα αναδρομικά από τα δικαστήρια

Αυτά είναι τα αναδρομικά που διεκδικούνται:

1 Η μείωση επικουρικών συντάξεων 10%, 15% και 20% για ποσά άνω των 200 ευρώ με το νόμο 4051

2 Η περικοπή κύριων συντάξεων κατά 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ το μήνα με το νόμο 4051

3 Η μείωση επί αθροίσματος συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% ως τα 1.500 ευρώ, 10% από 1.500 έως 2.000 ευρώ, 15% από από 2.000 έως 3.000 ευρώ και 20% από 3.000 ευρώ και πάνω

4 Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από κύριες συντάξεις που ήταν στα 800 ευρώ το χρόνο ή στο διπλάσιο της σύνταξης για ποσά κάτω των 800 ευρώ

5 Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από τις επικουρικές συντάξεις που ήταν δυο επικουρικές επιπλέον το χρόνο (13η και 14η επικουρική).
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΤΑ ΝΕΑ

ειδήσεις επικαιρότητας